Šef Pentagona: SAD „čvrsto“ posvećene Izraelu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Šef Pentagona: SAD „čvrsto“ posvećene Izraelu

Šef Pentagona: SAD „čvrsto“ posvećene Izraelu

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin u nedelju je poručio da je američka posvećenost Izraelu „istrajna i čvrsta“ i time potvrdio podršku u svetlu neizvesnosti u izraelskoj politici i pitanja u pogledu napora administracije predsednika Džoa Bajdena da oživi nuklearne pregovore sa izraelskim glavnim rivalom – Iranom.

Ostin je u prvu posetu Izraelu, od preuzimanja položaja šefa Pentagona, doputovao u trenutku kada je Iran prijavio nestanak struje u podzemnom nuklearnom postrojenju Natanc nekoliko sati nakon što je pokrenuo centrifuge za brže obogaćivanje uranijuma.

Ako se bude utvrdilo da je Izrael izazvao nestanak struje, to će dodatno zaoštriti tenzije između dve zemlje. Teheran je ocenio da je incident u Natancu čin „nuklearnog terorizma“, ali nije nikoga direktno za to optužio.

Nakon susreta sa izraelskim ministrom odbrane Benijem Gancom u Tel Avivu, Ostin je potvrdio američku posvećenost Izraelu, ali nije pominjao Iran. Ganc je rekao da njegova zemlja smatra SAD „punim partnerom“ protiv pretnji, uključujući Iran.

“Današnji Teheran predstavlja stratešku pretnju po međunarodnu bezbednost, Bliski istok i državu Izrael. Tesno ćemo sarađivati sa našim američkim saveznicima da bi osigurali da će bilo koji novi sporazum sa Iranom očuvati vitalne interese sveta i SAD, sprečiti opasnu trku u naoružanju u našem regionu i zaštiti državu Izrael“, naglasio je Ganc.

Ostin, prvi član Bajdenovog kabineta u poseti Izraelu, dobro poznaje odbrambena i bezbednosna pitanja na Bliskom istoku. Četiri godine je bio na čelu američke Centralne komanda, a tokom više od 40 godina vojne službe je između ostalog komandovao američkim snagama u Iraku.

Izrael je posetio u svetlu zabrinutosti vlade te zemlje u pogledu pokušaja Bajdenove administracije da postigne sporazum o povratku iranskom nuklearnom sporazumu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je godinama kritikovao sporazum, a Iran opisivao kao egzistencijalnu pretnju za Izrael zbog navodnih pokušaja Teherana da razvije nuklearno oružje i njegove podrške militantnim grupama kao što je libanski Hezbolah.

Izvor: Glas Amerike