Sistematski pregledi najbolja preventiva – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Sistematski pregledi najbolja preventiva

Sistematski pregledi najbolja preventiva

 

Zdravlje i razvoj školske dece prate u kontinuitetu. Preventivnim pregledima obuhvaćena školska deca, postoje i dodatni pregledi i kontrole za one koji se bave sportom. Od prvog pregleda za upis u osnovnu, do kraja srednje škole, svako dete prođe deset redovnih, sistematskih i preventivnih pregleda.

Uz osnovne, od 2014. godine, mere preventivne zaštite, podrazumevaju i dodatne preglede.
„U okviru redovnih sistematskih pregleda, počev od upisa u 1. razred, radimo deci EKG obavezno. Sva deca koja se bave nekom vrstom sportske aktivnosti, obavezna su da urade EKG.

 

Znači to je ono novo, dodato“, objašnjava Novka Garabinović Vukašinović, pedijatar.
Osim u slučajevima kada se, zbog uočenih anomalija, dete upućuje na dodatne specijalističke analize, postojeći broj pregleda je dovoljan, ali je za zdravo odrastanje, svakako potrebna veća, fizička aktivnost dece.

„Imamo puno dece koja nisu fizički aktivna i onda dolazi do raznih deformiteta, što kičme, kičmenog stuba ili stopala“, kaže Boban Vesić, profesor fizičkog vaspitanja OŠ „Nada Popović“ u Kruševcu.

Trudimo se da na svakom času fizičkog odradimo ne samo osnovne vežbe oblikovanja , ne osnovne koje se tiču deformiteta“, objašnjava Vesić.Sticanje i usvajanje zdravih životnih navika, samo su neke od prednosti koje sa sobom nosi fizička aktivnost i bavljenje sportom, pre svega uz stručni nadzor.

Izvor: RTS

Arhive