Skoro 24.000 vozača uhvaćeno u prebrzoj vožnji – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Skoro 24.000 vozača uhvaćeno u prebrzoj vožnji

Skoro 24.000 vozača uhvaćeno u prebrzoj vožnji

Prekoračenje brzine je u preko 50 odsto slučajeva i uzrok nesreća sa teškim posledicama. Prošle nedelje u akciji DISPOLA i naše Saobraćajne policije skoro 24.000 vozača napravilo je taj prekršaj, pa iz MUP-a poručuju da će se kontrole nastaviti.

Za nedelju dana brzinu je prekoračilo 23.965 vozača, a samo u sredu za vreme blic maratona na više pravaca za nekoliko sati čak 4.000 vozača uhvaćeno je u tom prekršaju.

„Takođe, analize koje je sprovodila Evropska komisija pokazuju da je pored neprilagođene brzine, vožnje pod dejstvom alkohola i nekorišćenje sigurnosnih pojaseva glavni problem bezbednosti saobraćaja“, navodi Nebojša Arsov, načelnik Caobraćajne policije.

Ovoga puta je novost da je brzina merena i noću, jer su nabavljeni uređaji koji to veoma dobro rade. Takođe, 51 novi radar je povezan sa internet sistemom tako da će se posle merenja na različitim tačkama uraditi i tačan pregled kritičnih mesta.

„Nakon preuzimanja podataka možemo da vršimo analizu kako prostornu tako vremensku i ove podatke ćemo ukrstiti sa podacima o saobraćajnim nezgodama, a sve u cilju kako bi smo usmerili rad saobraćajne policije i smanjili broj poginulih i povređenih na našim putevima“, ističe Arsov.

Ovako nepovoljna statistika je očekivana za ovaj prelazni period iz zime u leto, kažu analitičari i dodaju da bi vozače stalnim medijskim akcijama trebalo podsećati da smanje brzinu i da se pridržavaju ograničenja naročito u gradskim celinama.

Izvor RTS