Skupština Srbije usvojila izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Skupština Srbije usvojila izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Skupština Srbije usvojila izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji će građanima EU ograničiti kupovinu poljoprivrednog zemljišta u Srbiji.

Za izmene zakona glasalo je 132 poslanika vladajuće koalicije, a 13 poslanika opozicije je bilo protiv.

Tim zakonom sprečava se potpuna liberalizacija tržišta poljoprivrednim zemljištem, pre 1. septembra, kada počinju da važe odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kojima se prava građana zemalja EU o kupovini poljoprivrednog zemljišta izjednačavaju sa pravima državljana Srbije.

Izmenama zakona predviđeno je da građani EU mogu da kupe najviše dva hektara poljoprivrednog zemljište pod uslovom da najmanje 10 godina žive u lokalnim samoupravama u kojima žele da kupe zemlju, da najmanje tri godine obrađuju zemljište koje je predmet kupovine i da u svom vlasništvu imaju potrebnu opremu i mehanizaciju.

Utvrđeno je i da državljani EU neće moći da kupuju poljoprivredno zemljište u zoni od 10 kilometara od državne granice, kao i da izmene zakona stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, a da zakon počne da se primenjuje od 1. septembra.

Za opoziciju usvojene izmene zakona su besmislene, njima se obmanjuje javnost i „izdaju“ srpski nacionalni interesi, jer se omogućava prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima.

Skupština je usvajanjem predloženih izmena Zakona završila četvrtu vanrednu sednicu.