Home » Srbija » Skupština zaseda bez opozicije: Objedinjeno 40 tačaka

Skupština zaseda bez opozicije: Objedinjeno 40 tačaka

Skupština Srbije počela je danas vanredno zasedanje na čijem dnevnom redu se nalazi 40 tačaka. Zasedanju ne prisustvuju poslanici iz redova Saveza za Srbiju.

skupština, Skupština Srbije, parlamentFoto: MONDO/Predrag Vujić

Na dnevnom redu zasedanja nalaze se zakoni iz oblasti obrazovanja, zatim izmene Zakona o Srpskoj književnoj zadruzi, izmene Zakona o oružju, kao i izmene Zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti, koji je podnela predsednica Skupštine Maja Gojković.

Poslanici treba da potvrde i više međunarodnih sporazuma.

Na predlog šefa poslaničke rupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića, parlament će o svim tačkama dnevnog reda voditi objedinjenu raspravu.

Sporazumi s Crnom Gorom

protiv kriminala. Biće razmatran i zakon potvrđivanju sporazuma vlada Srbije i Mađarske o graničnoj kontroli u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju, vlada Srbije i Crne Gore o međunarodnim drumskim graničnim prelazima – Gostun – Dobrakovo, Špiljani – Dračenovac, Jabuka – Ranče, kao i Prijepolje – Vrbnica – Bijelo Polje. Poslanici će razmatrati i predloge zakona o potvrđivanju dva sporazuma vlada Srbije i Crne Gore o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Granice – Čemerno, kao i o zajedničkog graničnog prelaza Godovo – Vuča za međunarodni drumski putnički saobraćaj. Pred poslanicima biće i predlog zakona o potvrđivanju sporazuma vlada Srbije i Crne Gore o regulisanju režima pograničnog saobraćaja, i o međunarodnom železničkom graničnom prelazu.

Poslanici će razmatrati i predloge izmena i dopuna zakona o predškolskom i o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, o učeničkom i studentskom standardu…

Skupština Srbije razmatraće i predlog odluke o izboru člana Saveta guvernera Narodne banke Srbije, o prestanku funkcije predsednika Komisije za hartije od vrednosti, i zbirnu Listu kandidata za članove Nacionalnog saveta za kulturu.

Razmatraće i predloge zakona o potvrđivanju Protokola o privilegijama i imunitetima Evropske organizacije za nuklearna istraživanja, zakona o potvrđivanju sporazuma Srbije i Transportne zajednice o sedištu Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, i vlada Srbije i Kazahstana o saradnji u borbi

Takođe bi trebalo da bude potvrđen ugovor Srbije i SAD o izručenju, protokol vlada Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih/specijalnih pasoša, kao i sporazum vlada Srbije i Gruzije o ukidanju viza za građane.

Na dnevnom redu sednice su i predlozi zakona o potvrđivanju ugovora Srbije i Izraela o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju poreske evazije u odnosu na poreze na dohodak, i sporazuma de zemlje o uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima, kao i predlog zakona o potvrđivanju sporazuma vlada Srbije i Šri Lanke o vazdušnom saobraćaju.

Poslanici treba da potvrde i sporazume o vazdušnom saobraćaju koje je Srbija postigla sa vladama Kanade, Indije i Azerbejdžana, a takođe i finansijski ugovor o razvoju rečne transportne infrastrukture sa Evropskom investicionom bankom, konvenciju koja se odnosi na bezbednost i zdravlje u poljoprivredi, i sporazum sa Indijom o saradnji u oblasti zdravlja bilja i biljnog karantina.

Na dnevnom redu je i odluka o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koje je podneo Visoki savet sudstva.

Na dnevnom redu biće i predlozi odluka o prestanku funkcije predsednika Višeg suda u Kragujevcu i Kraljevu i javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Rumi, koje je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

SzS BOJKOTUJE RAD U PLENUMU

Stranke Saveza za Srbiju i pojedini samostalni poslanici saopštili su da od danas “aktivno bojkotuju Narodnu skupštinu”, što znači da će biti prisutni u zgradi parlamenta i držati konferencije za medije, ali neće učestvovati u plenumskoj raspravi.

Na prvoj pres konferenciji razvili su transparent “1 od 5 miliona” i pozvali ministra prosvete Mladena Šarčevića da podnese ostavku, jer je, kako kažu, uvredio i omalovažio profesore koji su potpisali javno pismo.

Boško Obradović je objasnio da je bojkot parlamenta primena dokumenta koji su objavili nedavno pod nazivom “Sporazum s narodom”.

Poslanica Sanda Rašković Ivić (PzSS) rekla je da za sedam godina od kako “besni naprednjačka vlast”, parlament postao “paravan demokratije” i da se u njemu nije raspravljalo o važim pitanjima poput Kosova i Metohije, ulaska ili neulaska u EU, siromaštvu.

Dodala je i da na dnevni red nije stavljen ni jedan od 200 zakona koji je predložila opozicija.

“Mi ne bojkotujemo parlament zato što smo se naljutili, jer nas omolovažavaju, već imamo obavezu prema stotinama hiljada ljudi koji demonstriraju u Srbiji i traže normalan sistem”, rekla je Rašković Ivić.

Na sednici parlamenta učestvuju poslanici opozicionih partija: Srpske radikalne stranke, Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Izvor: MONDO Vesti