Šljiva rekordnih 40 dinara, skuplja i rakija – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Šljiva rekordnih 40 dinara, skuplja i rakija

Šljiva rekordnih 40 dinara, skuplja i rakija

Cena šljive je dostigla 40 dinara za kilogram, što je rekord u poslednjoj deceniji. Na to utiče bitno smanjen rod najpoznatije srpske voćke, ali  je dva puta veća potražnja.

Naime, hladnjače su rane sorte otkupljivale za 30 dinara po kilogramu, dok se „stenlej“, čija je berba u toku, plaća od 35 do 40 dinara za kilogram i to avansno.

– To je rekordna cena u poslednjih deset godina, jer, da podsetim, pre par godina kilogram šljive plaćao se 10-12 dinara. Ne pamti se kada je bila 40 dinara, iako je cena ovog voća uvek mnogo varirala.

– Zbog toga će najveći deo sirove šljive i ovog leta otići za proizvodnju rakije. Nažalost, sem malog broja proizvođača rakije koji su svoj proizvod zaštitili i brendirali, većina drugih, zbog rigoroznih propisa države, nije ni finansijski ni fizički u stanju da ispuni sve uslove, od načina proizvodnje do deklaracije za najpopularnije alkoholno piće u našoj zemlji. Zato se njena cena u prodaji kreće od 300 do 1.100 dinara za litar, a u ugostiteljskim objektima čašica rakije košta od 40 do 120 dinara