Smederevska Palanka: Opštinski račun bez blokade do kraja leta? – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Smederevska Palanka: Opštinski račun bez blokade do kraja leta?

Smederevska Palanka: Opštinski račun bez blokade do kraja leta?

 

Račun Opštine Smederevska Palanka u blokadi je skoro deceniju. Dug u kasi bio je čak tri milijarde dinara, što čini tri godišnja budžeta. Do sada su obaveze smanjene na 46 miliona. Međutim, problem predstavlja i to što u javnom sektru – u 19 preduzeća koja opslužuju Opštinu – i dalje radi oko 700 ljudi.

Varoš nastala oko nekadašnjeg industrijskog giganta „Goše“, dugi niz godina, zbog lošeg rukovodstva, bori se sa dugovanjima. Uzimali su je za primer kako ne treba raditi, međutim, u proteklih šest meseci, opština se oporavlja.

Od 19 javnih preduzeća, jedno je van blokade od januara. Istorijski arhiv, nadležan za tri opštine, raspolaže svojim sredstvima prvi put posle dve godine blokade.

Ovom opštinom trenutno rukovodi privremena uprava, koja je uspela da smanji dugovanja, pa je trenutno gradska kasa u minusu 46 miliona dinara. Na dnevnom nivou se izdvaja gotovo 500 hiljada dinara da bi račun Opštine bio, posle devet godina, odblokiran do kraja leta.

Ali ono što najčešće i najviše muči meštane jeste vodosnabdevanje, a leto tek predstoji.

Konstitutivna sednica zakazana je za 18. maj, a tada će opština dobiti novo rukovodstvo, posle vanrednih lokalnih izbora koji su održani 25. marta

Izvor: RTS