Spaseno 11 kineskih rudara dve nedelje posle nesreće – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Spaseno 11 kineskih rudara dve nedelje posle nesreće

Spaseno 11 kineskih rudara dve nedelje posle nesreće

Spasilačke ekipe u Kini izvukle su na površinu 11 rudara iz rudnika zlata koji su dve nedelje proveli ispod zemlje posle eksplozije koja se dogodila 10. januara.

Lokalni mediji prenose da je prvi rudar spasen iz rudnika u gradu Ćišia u nedelju rano ujutru i prebačen u bolnicu skoro bez svesti.

Desetorica drugih rudara, iz drugih delova rudnika, u grupama su izvučena na površinu u toku nekoliko sati. Oni su ranije uspostavili kontakt sa spasiocima i dobijali hranu i lekove.

Članovi spasilačkog tima u operaciji spasavanja rudara zarobljenih posle eksplozije u novom rudniku zlata, 20. januara 2021.
Članovi spasilačkog tima u operaciji spasavanja rudara zarobljenih posle eksplozije u novom rudniku zlata, 20. januara 2021.

Ukupno 22 rudara je bilo zarobljeno na oko 600 metara ispod površine zemlje. Jedan rudar je, prema izveštajima, preminuo a još nije poznato stanje preostale desetorice.

Kineske vlasti uhapsile su nekoliko menadžera rudnika, koji je još u izgradnji, zato što su navodno prijavili eksploziju više od 24 sata nakon što se dogodila.

Izvor: Glas Amerike