SPC i vernici proslavljaju Aranđelovdan – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » SPC i vernici proslavljaju Aranđelovdan

SPC i vernici proslavljaju Aranđelovdan

 

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Sabor Svetog Arhangela Mihaila, praznik u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. 

Sabor Svetog Arhangela Mihaila upisan je u crkvenom kalendaru crvenim slovom i veoma je poštovan među pravoslavcima. Uvek se obeležava 21.novembra u znak sećanja na jednog od anđela koji su se sa vojskom svih anđela suprotstavili silama zla.

 

arandjelovdan jpg

RTV (Martin Martinov)

 

Anđeli su duhovna, bestelesna bića, izvršavaju Božiju promisao, ima ih veoma mnogo i prema hijerarhiji podeljeni su u devet rangova ili činova.

Najviši među anđelima su sedmorica arhanđela, među kojima je Mihailo, koji ima još i titulu arhistratiga, po kojem je ovaj praznik dobio ime.

Veruje se da je anđeo Mihailo prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava „onog koji je kao Bog“. Na grčkom jeziku reč „arhi“ znači glavni, prvi, a „angelos“ znači vesnik, anđeo.

Verovanje kaže da taj anđeo nije umro i da i dalje po potrebi silazi među ljude, na zemlju, kao putnik ili prosjak.

Arhanđel Mihailo je, prema verovanju, „živi svetac“ i u narodu postoji pogrešna tradicija da slavari ne spremaju žito (koljivo) za Aranđelovdan i Ilindan, jer kažu da su to „živi sveci“.

Istina je da ne postoje „mrtvi sveci“. Svi svetitelji su živi, jer u Bogu niko ne može biti mrtav, pošto je Bog – Bog živih a ne mrtvih.

Među anđelima vlada savršeno jednomislije, jednodušnost i ljubav, a uz to još i potpuna poslušnost nižih činova višim činovima i svih ukupno svetoj volji Božijoj.

Svaki narod, kao i svaki hrišćanin, ima svoga anđela zaštitnika.

Sveti vladika Nikolaj Žički zapisao je u „Ohridskom prologu“ da treba uvek imati na umu da ma šta mi činili, javno ili tajno, činimo u prisustvu svoga anđela zaštitnika, a na dan Strašnog suda sabraće ce sve ogromno mnoštvo anđela nebesnih oko prestola Hristova, i pred svima njima objaviće ce dela, riječi i pomisli svakog čovjeka.

Na ikonama se arhanđeo Mihailo predstavlja sa krilima, u vojvodskoj odeždi, sa mačem u jednoj i kantarom u drugoj ruci, jer prema narodnom verovanju, on u času smrti uzima ljudsku dušu.