Home » Srbija » “Sporazum s narodom”: Bojkot skupština i izbora

“Sporazum s narodom”: Bojkot skupština i izbora

Predstavnici dela opozicije, u kome su partije grupe Savez za Srbiju i još nekoliko pokreta, predstavili su danas dokument koji su nazvali “Sporazum sa narodom”.

protest, opozicija, protest opozicije, jedan od pet miliona, stop krvavim košuljamaFoto: Mondo/Stefan Stojanović Ilustracija

U dokumentu koji predstavlja odgovor na zahteve građana sa protesta “1 od 5 miliona” u Beogradu, opozicione stranke se između ostalog obavezuju da “neće učestvovati na izborima ukoliko se ne obezbede fer i pošteni uslovi”, i najavljuju da će “napustiti sve skupštine u kojima su ukinuta demokratska načela”.

Sporazum od sedam tačaka je, navodi se u tekstu sporazuma koji je upućen medijima, odgovor na poziv organizatora građanskih protesta, koji su tražili da opozicija predstavi „ jasan plan zdrave državne uprave i da napiše kako će građani moći da ih kontrolišu i smene ako ne budu valjali” (ukoliko pobede na eventualnim izborima).

Potpisnici teksta se obavezuju da će se suprotstavljati, kako definišu,”nasilju i zaštititi sve ugrožene građane koji se nađu na udaru pesnice vlasti zbog drugačijeg mišljenja, da će obelodaniti i preispitati sve akte koji su do sada usvojeni i koje bi, kako kažu, sadašnji nedemokratski režim usvojio, a koji ugrožavaju državne i nacionalne interese, kao i da će napustiti rad svih skupština u kojima su ukinuta demokratska načela.

Oni navode da da će, kada se uspostave uslovi za slobodne izbore, raditi na formiranju jedne zajedničke liste, na kojoj bi pored stranačkih kandidata bili i predstavnici sindikata, strukovnih i građanskih udruženja, studenata, profesora, akademika i javnih ličnosti.

Nakon izbora najavljuju formiranje vlade stručnjaka koja ima godinu dana da uvede definisane sistemske mere, među kojima su – uspostavljanje nezavisnog sudstva, , uvođenje specijalnog tužioca za korupciju, organizovani kriminal i trgovinu uticajem, sprovođenje lustracije, ispitivanje porekla imovine, uspostavljanje socijalnog dijaloga...” nakon čega će bi bili raspisani slobodni izbori.

Ističu da će sporazum ponuditi predstavnicima protesta 1 od 5 miliona, ali i ostalim građanima Srbije, a poručuju da je dokument otvoren za pristupanje drugih potpisnika.

Potpis na dokument stavili su: Osnivači SzS – Dragan Đilas, Boško Obradović – Dveri, Zoran Lutovac – DS, Nebojša Zelenović – Zajedno za Srbiju, Milan Stamatović – Zdrava Srbija, Borko Stefanović – Levica Srbije, Vuk Jeremić – Narodna stranka, Slaviša Ristić – Narodni pokret Srba sa KiM „Otadžbina”, Janko Veselinović – Pokret za preokret, Željko Veselinović – USS Sloga.

Sporazum su prihvatili i Jovan Jovanović – Građanska platforma, Zoran Živković – Nova stranka, Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana, Boris Tadić – Socijaldemokratska stranka, Tatjana Macura – Stranka moderne Srbije, samostalne poslanice Ana Stevanović i Marinika Tepić.

Izvor: MONDO Vesti