Spremna nova uredba o sprečavanju širenja infekcije u firmama, kazne i poslodavcima i zaposlenima – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Spremna nova uredba o sprečavanju širenja infekcije u firmama, kazne i poslodavcima i zaposlenima

Spremna nova uredba o sprečavanju širenja infekcije u firmama, kazne i poslodavcima i zaposlenima

Ministarstvo za rad pripremilo je predlog uredbe koja se odnosi na sprečavanje rizika izloženosti zaposlenih korona virusu.

Svima koji ulaze na teritoriju Srbije više nije neophodan negativan test na koronavirus, niti dozvola komisije. Svim osobama koje ulaze na našu teritoriju biće uručivana zdravstvena upozorenja.

Martina Furtula je gostujući u Dnevniku RTS-a rekla kako u Ministarstvu veruju da će na narednoj sednici Vlade ta uredba i biti usvojena, jer smo do sada imali uredbe koje su se odnosile samo na određene delatnosti trgovina, ugostiteljskih objekata i gradilišta.

„Ovom uredbom to proširujemo i na sve ostale poslodavce i na sve druge delatnosti“, kazala je Furtula.

Prema njenim rečima, za sve poslodavce i zaposlene biće obavezno da na ulazu u radni prostor izvrše dezinfekciju, da ukoliko je moguće poslodavac organizuje poslove tako što će uvesti drugu i treću smenu, da u zatvorenom prostoru ako je nemoguće obezbediti udaljenost između zaposlenih obavezno koriste zaštitne maske.

„Epidemija je još uvek tu. Ovo što Vlada ublažava mere ne znači da trebamo da se opustimo, sve do onog trenutka dok se epidemija ne odjavi“, istakla je Furtula.

Navodi da klima uređaji u određenim industrijama moraju da rade.

„U određenim tehnološkim procesima to je neizvodljivo. Savetujemo poslodavcima da u takvim slučajevima organizuju drugačije rad tako da na takvim mestima bude mali broj zaposlenih“, dodala je Furtula.

Ističe da su uredbom propisane kazne.

„Za poslodavce je to od 50.000 do 500.000 dinara, a za zaposlene 20.000 dinara. Do sada nismo imali kazne za poslodavce, ali je pokrenuto osam prekršajnih i jedna krivična prijava tokom vanrednog stanja. Nakon usvajanja uredbe i inspekcija će nastaviti da kontroliše primenu mera bezbednosti i zdravlja na radu još jače nego što je to bio slučaj do sada“, zaključila je Furtula.