Srbija obeležila 10. jubilarnu akciju „Sat za našu planetu“ – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Srbija obeležila 10. jubilarnu akciju „Sat za našu planetu“

Srbija obeležila 10. jubilarnu akciju „Sat za našu planetu“

 

Najveća globalna akcija za zaštitu prirode „Sat za našu planetu“ održana je deseti jubilarni put u Srbiji pod sloganom „Poveži se sa planetom“.

Svetskoj organizaciji za prirodu pridružilo se oko 200 partnera – gradova, opština, javnih ustanova, škola, vrtića, kompanija i organizacija. Simboličnim isključivanjem svetla sat vremena, od 20:30 do 21:30, širom sveta poslata je poruka da svi zajedno moramo pronaći rešenje za održivu budućnost.

planeta ros svemir jpg

EPA-EFE/M. KORNMESSER/EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY

Centralna manifestacija održana je u Beogradu, u Impact Hub-u, gde su nastupili članovi „Merry Gospel“ hora i kluba „Kapuera Angola Beograd“, navodi se u saopštenju.

Prisutnima su se obratili direktorka WWF programa u Srbiji Duška Dimović, Nataša Petrušić iz Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda i Nemanja Milović iz Koalicije 27.

„Akcija ‘Sat za našu planetu’ je kao Nova godina, njeno obeležavanje počinje na pacifičkim ostvarima i onda putuje svetom. Problemi koje imamo na planeti su globalni, zbog čega zajedno moramo da pronađemo rešenje za održivu budućnost, da zaštitimo biodiverzitet i na taj način se bolje povežemo. Moramo biti svesni posledica neodrživog trošenja prirodnih resursa, jer ukoliko ih ne štitimo, izgubićemo sve što nam dolazi iz prirode – čist vazduh, vodu za piće, hranu“, izjavila je direktorka WWF programa u Srbiji Duška Dimović.

„Mi od početka podržavamo i aktivno učestvujemo u akciji ‘Sat za našu planetu’. Smatram da je naša saradnja sa nevladinim organizacijama važna jer popularizuje brigu o životnoj sredini, izjavila je Nataša Petrušić iz Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda, koja je u daljem obraćanju pozvala predstavnike državnih institucija i nevladinog sektora da se uključe u raspravu o Nacrtu Zakona o klimatskim promenama“.

„Drastičnim promenama u temperaturi, čiji smo svedoci poslednjih dana, planeta nas upozorava na posledice klimatskih promena. Isključivanjem svetla na sat vremeno simbolično šaljem poruku da smo svesni tih posledica. Koalicija 27 aktivno će učestovati u javnoj raspravi o usvajanju Zakona o klimatskim promenama, kako bi Srbija dobila zakon kakav zaslužuje u ovoj oblasti“, istakao je sekretar Koalicije 27 Nemanja Milović.

„Sat za našu planetu“ po 11. put održava se u svetu, sa preko 7000 gradova iz skoro 200 zemalja, a prvi put je održan 2007. godine u Sidneju.

Isključivanjem javne i dekorativne rasvete pridružili su se i zidine Kalemegdanske tvrđave, mostovi, Stari dvor, Dom Narodne skupštine, spomenik Knezu Mihailu, Hram Svetog Save, Petrovaradinska tvrđava, Sprsko narodno pozorište u Novom Sadu, zgrada Pokrajinske vlade i mnogi drugi objekti širom Srbije.

Akciju „Sat za našu planetu“ podržali su Ministarstvo zaštite životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Grad Beograd, Grad Novi Sad i Stalna konferencija gradova i opština. Partneri u akciji su Coca-Cola sistem i marketinška agencija New Moment New Ideas Company.

Akcija „Sat za našu planetu“ širom sveta

Širom sveta večeras je održana najveća globalna akcija za zaštitu prirode „Sat za našu planetu“ kojoj se pridružila i Srbija.

U Sidneju je u mraku Sidnejska opera, u Nju Delhiju ugašena su svetla na višim zgradama, u Kuala Lumpuru u mraku su kule Petronas, prenosi AP.

U Parizu je Ajfelov toranj bio u mraku, u Londonu Tauer Bridž, Big Ben, Pikadili cirkus i druge znamenosti.

Sat vremena bez svetla ostala je i Brandenburška kapija u Berlinu, Edinburški zamak u Šskotskoj, kao i crkva Sv. Vasilija u Moskvi.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo rekla je da je u francuskoj prestonici 300 zgrada bilo u mraku i da je time poslata „univerzalna poruka“.

Akcija je započela u Sidneju 2007. godine da bi danas u njoj učestvovalo više od 180 zemalja, a pridružilo joj se desetine miliona ljudi.

Ovogodišnja akcija pod sloganom „Poveži se sa planetom“ ima za cilj da skrene pažnju na smanjenje biodiverziteta, odnosno raznolikosti živog sveta na Zemlji.

Akcijom, kojom se simbolično isključuju svetla na sat vremena, od 20:30 do 21:30, ukazuje se na neophodnost očuvanja planete i apeluje se na međunarodno jedinstvo u borbi protiv klimatskih promena.

Izvor: Tanjug