Home » Srbija » Srbija više nije na listi perača novca, ali…

Srbija više nije na listi perača novca, ali…

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić ocenio je danas da izveštaj GRECO da Srbija više nije na listi “globalno nezadovoljavajućih” zemalja u toj oblasti predstavlja dobru vest za evrointegracije.

Pare, novac, euri, euvo, evro, kešFoto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Skidanje sa liste sumnjivih zemalja za Grupu država za borbu protiv korupcije (GRECO) će, u pogledu ispunjenosti uslova u okviru poglavlja 23 dovesti do toga da Srbija brže ispuni sve uslove za zatvaranje tog poglavlja, istakao je Sikimić u izjavi FoNetu.

On je ukazao da će pozitivna ocena u oblasti borbe protiv korupcije svakako doprineti povećanju ugleda zemlje i povoljnijem privrednom okruženju.

Ukidanje ocene “globalno nezadovoljavajuće” za Srbiju je poziv i signal stranim investitorima da više ulažu i da je Srbija bezbednija za ulaganja. Svi investitori vole manje korumpirane zemlje i one sa nultom tolerancijom u borbi protiv korupcije, napomenuo je Sikimić.

On je upozorio da GRECO i dalje ima zamerke u izveštaju o Srbiji, a to je u prvom redu što se još nije usvojio osnovni zakon o borbi i sprečavanju korupcije, “koji se po starom vodio pod drugim nazivom”.

Dosta preporuka zavisi od usvajanja ustavnih amandmana, od toga zavise i još neke reforme u pravosuđu i primena zakona o lobiranju. Sve to zajedno će dovesti Srbiju visoko na lestvici zemalja koja evaluira Savet Evrope, bićemo u prvoj trećini nakon usvajanja ovih promena, rekao je Sikimić.

Na pitanje šta će Agencija za borbu protiv korupcije učiniti da se zamerke GRECO isprave, Sikimić je odgovorio da će u svojim komentarima dati sugestije za dodatne izmene i dopune antikoruptivnih zakona, od kojih su neke već dostavili Ministarstvu pravde.

Sikimić je prethodnih dana imao sastanak sa direktorom antikoruptivne agencije Hong Konga, područja koje je poznato po najmanjoj korupciji u svetu, a tema je bila kako da svoji iskustvom pomognu Srbiji.

Njihova agencija ima ogromna ovlašćenja, budžet i veliki broj ljudi i opreme. Kod njih je dobro što su stekli veliko iskustvo, a došli su u Srbiji da sagledaju naše potrebe i upoznaju se sa pravnim, kulturološkim i razlikama u načinu funkcionisanja agencija, rekao je on.

Cilj stručnjaka iz Hong Konga, dodao je Sikimić, jeste da ponude srpskim kolegama obuke prilagođene za domaće uslove, kako bi se poboljšala efikasnost rada.

Mi želimo da učimo od njih i oni su spremni da naprave obuku po meri za naše ljude, kako bi imali još bolje rezultate, prilagođene našoj sredini, koje bi imali pravi efek

Izvor: MONDO Vesti