Srednja stručna sprema sve traženija na tržištu rada – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Srednja stručna sprema sve traženija na tržištu rada

Srednja stručna sprema sve traženija na tržištu rada

 

Poslodavci u Srbiji su tokom 2017. godine u 60 odsto oglasa tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom, a sa druge strane više od polovine kandidata imalo je visoku stručnu spremu, pokazuje Analiza tržišta rada za prošlu godinu, koju je objavio portal „Infostud“.

Prema podacima „Infostuda“, najveći broj oglasa objavljen je u oblastima trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija i elektrotehnika.

Situacija je slična kao i prethodne godine, pa su najčešće raspisivani oglasi za radna mesta: prodavac, komercijalista, administrativni radnik, vozač i magacioner, a slede pozicije u IT sektoru.

Najviše su traženi programeri srednjeg senioriteta (skoro 50%), dok je u manjoj meri bilo potrebe za junior i senior programerima (oko 20%).

Van IT oblasti, najviše šansi za zaposlenje u prošloj godini su imali: frizeri, kuvari, mehaničari/automehaničari, vozači i mašinski inženjeri.

Sa druge strane, pozicije na kojima je bilo manje objavljenih oglasa u odnosu na broj konkurisanja, odnosno na kojima je tokom 2017. godine bilo teže pronaći posao su: kontent manadžer, asistent na ekonomskim projektima, asistent na projektima u finansijama, promo lider, sudski izvršitelj/pomoćnik.

Svaki treći kandidat ima deset i više godina radnog iskustva, dok onih sa jednom do tri godine iskustva ima 21 odsto. Bez ikakvog radnog iskustva na slobodna radna mesta konkurisalo je skoro osam odsto kandidata.

Na sajtu „Infostuda“ je u 2017. godini, kako se navodi, objavljeno skoro 31.000 oglasa, dok je na razne pozicije konkurisalo gotovo 200.000 kandidata. Prosečan broj prijava po konkursu u prethodnoj godini iznosio je 75, što znači da je jedna osoba u proseku konkurisala oko 12 puta preko tog sajta.

Poslodavci su u šest odsto objavljenih oglasa označili da se na njih mogu prijaviti i osobe sa invaliditetom, a objavljeno je i 7.872 oglasa u kojima je preduslov za konkurisanje za radnu poziciju bilo poznavanje traženog jezika. Najčešće je to bio engleski jezik, potom nemački i ruski, pokazuje analiza „Infostuda“.