Home » Srbija » Šta je NATO poručio Srbiji iz Brisela

Šta je NATO poručio Srbiji iz Brisela

Jačanje veza NATO i Srbije je korisno za Atlantski savez, Srbiju i ceo region, poručili su vođe NATO-a danas u zajedničkoj izjavi u Briselu. Pozrdavljeno partnerstvo NATO – Srbija.

ilustracijaFoto: MONDO/Mario Milojević (ilustracija) ilustracija

“Mi ponovo ističemo potrebu stalnog napretka u dijalogu Beograd – Priština, uz posredovanje Evropske unije, koji treba da vodi ka sveobuhvatnom sređivanju odnosa, uključujući oblik pravno obavezujućeg sporazuma”, predočili su čelnici Atlantskog saveza.

“Podstičemo obe strane”, naglasili su oni, “da ubrzaju napore za normalizaciju odnosa i potpuno sprovođenje postignutih dogovora”.

“Razoružanje” Srpske

Vođe NATO su takođe primetili da odluke sudova u BiH “jasno govore da je sva bivša jugoslovenska vojna imovina u toj zemlji vlasništvo države Bosne i Hercegovine”, a da “popis nepokretne vojne imovine u entitetu Republike Srpske mora neodložno da se nastavi”.

U dokumentu zasedanja se naglašava da je “Zapadni Balkan područje od strategijskog značaja, kako je to pokazala i naša duga povest saradnje i operacija u tom regionu”.

“Potpuno smo posvećeni stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana”, navode lideri Atlantskog saveza, dodajući da će u tom cilju tesno sarađivati s tamošnjim državama.

Oni su rekli da su vrata NATO otvorena za sve države koje žele u članstvo, ako za to ispune uslove, što dokazuje i ulazak Crne Gore prošle godine i današnji poziv Makedoniji da počne pregovore o članstvu, čim se sprovode u delo uslovi iz sporazuma Atina-Skoplje o imenu.

Lideri Atlantskog saveza su istakli i da “potpuno podržavaju težnju Bosne i Hercegovine za članstvo”, podvukavši da je NATO “predan teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu stabilne i bezbedne Bosne i Hercegovine”.

Oni su “pozvali vođe te zemlje da delaju konstruktivno i pokažu političku volju na dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine kroz nastavljanje političkih, privrednih i odbrambenih reformi”.

Takođe su izrazili očekivanja da će se oktobarski izbori u BiH održati po demokratskim standardima, a pozdravili su i napredak u registraciji nepokretne vojne imovine u zemlji.

Izvor: MONDO Vesti