Home » Srbija » Šta znači razgraničenje? Otkud Tači u Parizu?

Šta znači razgraničenje? Otkud Tači u Parizu?

Na pitanje novinara šta je konkretno mislio kada je prelagao razgraničenje i da li bi to značilo da Srbija zadrži sever Kosova a Kosovo dobije tri opštine na jugu centralne Srbije, Vučić je rekao da je želeo da se utvrdi granica između Srba i Albanaca, za koju sada niko ne zna gde je, jer se razlikuje šta o tome misle Rusija i Amerika, Kina i Nemačka, Srbi i Albanci.

“Niko u svetu ne zna gde su granice i ja sam smatrao da je važno da zarad budućnosti to saznamo, da imamo mir i stabilnost sa Albancima za narednih 100 ili 200 godina. Nisam uspeo, jer građani smatraju da je bolje da smo ni na nebu ni na zemlji. Ja mislim da je to pogrešno, ali je moje da poštujem volju naroda”, rekao je Vučić.

On je rekao da je, uprkos svemu, voljan da nastavi razgovore sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, pa i u Parizu 11. novembra, ali da mu je malo čudno šta će Tači da radi tamo, s obzirom da se radi o obeležavanju završetka Prvog svetskog rata i da u svečanosti učestvuju sile pobednice i učesnici tog sukoba.

Vučić je rekao da mu smetaju pojedini glasovi iz međunarodne zajednice koje se protive promeni granica i tvrde da se time otvara Pandorina kutija.

Vučić Skotu: Zašto pričate sa Srbijom ako je tako?

“Kažu da su protiv granica a niko ne zna gde su. Osim ako su za njih granice sadašnje granice nezavisnog Kosova? A ja im kažem: ‘Evo, mi nikada nećemo da priznamo granice nezavisnog Kosova’. I šta ćemo sad? Oni kažu da ćemo tako otvoriti Pandorinu kutiju. A oni su to uradili 2008. godine sa Kosovom, ili 2006. godine i pre toga 90-ih godina. I na to nema odgovora”, rekao je on.

Ponovio je da će uvek razgovarati sa svima i truditi se da omogući dogovor, ali da mu ne izgleda da će to biti moguće za tri dana ili tri meseca.

Komentarišući tvrdnje patrijarha Irineja da se za Kosovo bori kao lav, Vučić je zahvalio na tim rečima i dodao da su one veoma lepe ali i da obavezuju.

“Boriću se za interese naroda na Kosovu i Metohiji svim srcem i snagom, kao i do sada. Da li će to uvek biti u saglasju sa nekim ljudima koji bi da sanjaju nemoguće snove, ne mogu da znam, ali ću se boriti za interese našeg naroda”, rekao je on.

Izvor: MONDO Vesti