Štednja u dinarima je nekoliko puta isplativija nego u evrima – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Štednja u dinarima je nekoliko puta isplativija nego u evrima

Štednja u dinarima je nekoliko puta isplativija nego u evrima

 

Štednja u dinarima je deset puta isplativija nego u evrima, pokazuju istraživanja.

Tako se na primer, za godinu dana štednje u domaćoj valuti na uloženih 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti zaradi 200 evra. Ako biste tih istih 5.000 evra stavili na štednju u evrima dobili biste deset puta manje, odnosno samo 22.5 evra. na ovu sumu još treba platiti porez od 15 odsto pa vam na kraju ostaje samo 19.1 evro dok se na dinarsku štednju ne uzima porez.

 

Dinari

Foto: Profimedia

 

Ekonomisti tvrde da je dobar signal što dinarska štednja raste. Naravno, na sve to uticale su kamate koje se za štednju u dinarima kreću od 3.5 do 4 odsto dok su za evre od 0.45 do 0.5 odsto, pa je jasno zašto je čuvanje novca u domaćoj valuti isplativije. Kamatne stope na štednju u evropskoj valuti već duže vreme su veoma niske, pa je zarada na oročen novac postala zanemariva. Pored mizerne zarade na štednji u stranoj valuti plaća se i porez od 15 odsto. Zbog toga ekonomisti sve više savetuju štednju u dinarima.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubodrag Savić kaže da je u trenutnoj situaciji potpuno besmisleno čuvanje novca u evrima.

– Podatak da ljudi više štede u dinarima uopšte ne iznenađuje s obzirom da je kamatna stopa za domaću valutu znatno viša, dok je štednja u evrima manja od jedan odsto godišnje. Pristalica sam štednje na kraće staze i to u domaćoj valuti. Prvo zbog znatno veće zarade, a onda i zbog toga što građani nemaju rizik od devalvacije kursa, pa da zbog toga budu na gubitku – kaže Savić.

Sa njim se slaže i ekonomista Ljubomir Madžar.

– Ukoliko većina građana štedi u dinarima, i on će biti stabilan.  Dinar je u poslednjem periodu dosta ojačao, bez većih oscilacija. Zato je ljudima najisplativije da štede u domaćoj valuti – objašnjava on.

 

Izvor: srbijadanas.com