Home » Srbija » Stefanović: Napadač na N. Zelandu nema veze sa Srbijom

Stefanović: Napadač na N. Zelandu nema veze sa Srbijom

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da napadač sa Novog Zelanda nema nikakve veze sa Srbijom. Potvrđeno da je boravio u Bugarskoj, Hrvatskoj…

novi zeland, terorizam, terorista, džamija, ubijeni,Foto: Tanjug/AP/

On je to rekao za RTS, a povodom tumačenja pojedinih analitičara da Srbiji preti teroristički napad zbog dovođenja u vezu napadača s njom.

“Mi vodimo računa o bezbednosti naše teritorije. Ovo je bezuman čin i velika tragedija koju svako mora da osudi. To pokazuje da je neophodna ozbiljna saradnja zemalja kako bi se ovakvi napadi sprečili bilo gde u svetu”, rekao je za Stefanović.

Ministar Stefanović se nije izjašnjavao o informacijama iz Bugarske da je optuženi za teroristički napad, Brenton Tarant, boravio krajem prošle godine i u Srbiji.

Bugarski premijer Bojko Borisov i visoki zvaničnici sinoć su održali sastanak povodom informacija da je napadač na džamije na Novom Zelandu u periodu od 9. do 15. novembra prošle godine boravio u toj zemlji.

Bugarski savezni tužilac, Sotir Cacarov, naveo je da je napadač Tarant došao u Sofiju letom iz Dubaija, obišao zemlju, zatim 15. novembra otputovao u Rumuniju, odatle za Mađarsku, ali i da je boravio i u Crnoj Gori i Srbiji, i to u periodu od 28. do 30 decembra 2016. godine.

Cacarov je naveo da bugarska služba bezbednosti sarađuje i s kolegama iz Srbije i Crne Gore u vezi sa tim, ali i sa službama iz SAD, Novog Zelanda, Australije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

I Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske potvrdilo je danas da je u toj zemlji boravio australijanac Brenton Tarant.

“MUP raspolaže saznanjima o kretanju navedene osobe na području Hrvatske tokom decembra 2016. i januara 2017. godine”, potvrdila je portparol hrvatskog MUP-a Marina Mandić.

Ona je navela da je ovaj podatak utvrđen uvidom u službene policijske evidencije.

Izvor: MONDO Vesti