Home » Srbija » Stiže nova ekonomska KRIZA, GORA nego 2008.

Stiže nova ekonomska KRIZA, GORA nego 2008.

Ima puno naznaka da će doći do usporavanja rasta, ocenjuje profesor Dejan Šoškić.

Taman kada je Srbija za 2019. godinu dobila prvi budžet koji nije krizni, mnogi svetski ekonomisti počeli su da najavljuju novu recesiju.

“Ekonomija je danas u mnogo goroj situaciji, strukturno, nego što je bila kada se prethodni put srušila. Ovo je početak mnogo veće krize i mnogo veće recesije od one koju smo imali 2008. godine”, kaže direktor i osnivač “Evro Pacifik kapitala” Piter Šif.

On nije jedini koji ovih dana globalnoj privredi želi “srećnu novu krizu”. Nurijel Rubini, poznatiji kao Doktor Propast, koji je predvideo prethodnu recesiju, napravio je spisak deset razloga zbog kojih je svet na pragu nove krize. Skoro svaki od njih počinje i završava se jednim imenom – Donald Tramp. Ali i uvredama na njegov račun.

“Tramp je sada Doktor Strejndžlav finansijskih tržišta. Poput paranoidnog ludaka u klasičnom filmu Stenlija Kjubrika, on flertuje sa ekonomskim uništenjem. Sada, kada tržišta vide opasnost, rizik od finansijske krize i globalne recesije je porastao“, napisao je Rubini nedavno.

Da svet čeka novi talas ekonomske nestabilnosti smatra i Jože Mencinger, koga na ovim prostorima zovu i arhitektom slovenačke tranzicije.

PREMIJERKA SRBIJE: TAČNO JE, MOGUĆA KRIZA!

Premijerka Ana Brnabić kaže da je Srbija smanjila javni dug na 50,1 odsto BDP-a i da ulazi u bezbednu zonu, što je važno s obzirom na to da postoji mogućnost da dođe do nove svetske ekonomske krize. Brnabić je za TV Happy navela da svetske berze pokazuju da postoje veliki udari i da je moguće da dođe do nove ekonomske krize, ali da se Srbija za tu krizu sprema. Ona je navela da to pokazuje koliko je država od 2014. godine imala pametnu politiku, fokusirajući se na smanjenje javnog duga.

“U poslednje vreme najviše krize je nastalo zbog manjka tražnje. Jer čovečanstvo nema problem na strani ponude, imamo problem na strani tražnje. Možemo jednostavno reći da je proizvodnja jednog automobila jeftinija nego njegova prodaja”, smatra Mencinger.

Da poput svojih studenata ispred sebe dobije test sa samo jednim pitanjem: da li svet čeka nova kriza, i profesor Dejan Šoškić bi, iznenađujuće, zaokružio pozitivan odgovor.

“Ima puno nekih naznaka da će doći do usporavanja rasta. I to se danas na neki način prihvata i od strane zvaničnika MMF-a i Svetske banke u projekcijama za narednu godinu i naredne godine.”

Umirujuće poruke, ipak, stižu od naših stručnjaka koji rade sa druge strane okeana. Miloš Vuković iz “RBC Global Acceta” iz Kanade ne misli da je recesija odmah tu iza ćoška.

“Da bi došlo do recesije, zaposlenost obično padne, a rast postane negativan, industrijska proizvodnja padne. Svi ovi pokazatelji su i dalje jaki i ne pokazuju da ulazimo u recesiju. Naravno, postoje neki događaji koji mogu dovesti do nje i to treba pratiti”, objašnjava Vuković za RTS.

Mogućnost izbijanja nove ekonomske krize nagovestio je nedavno i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji kaže da je suštinski razlog za moguću ekonomsku krizu, pored zategnutih političkih odnosa, u tome što svet nikad nije bio zaduženiji – 227 triliona dolara.

Izvor: MONDO Vesti