Stopa siromaštva u Srbiji 25,5 odsto – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Stopa siromaštva u Srbiji 25,5 odsto

Stopa siromaštva u Srbiji 25,5 odsto

 

Socijalna pravda predstavlja osnovni preduslov za ostvarivanje mirnog i prosperitetnog života svih građana u društvu, rekao je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom Svetskog dana socijalne pravde.

Zoran Pašalić navodi da je socijalna pravda zasnovana na principima jednakosti, uvažavanju različitosti i zaštiti ljudskih prava.

„A neprekidnim podsećanjem na značaj ovih vrednosti i iskorenjivanjem glavnih prepreka u ostvarivanju socijalne pravde oblikujemo humano društvo koje neguje dostojanstvo svih svojih građana“, rekao je Pašalić, navodi se u saopštenju.

Ističe da je prema zvaničnim podacima stopa siromaštva u Srbiji 25,5 odsto, među kojima su, pored dece, u posebnom riziku od nemaštine stariji i osobe sa invaliditetom.

„Organi javne vlasti sa posebnom pažnjom bi trebalo da rešavaju probleme najugroženijih, stvarajući uslove za nastanak države koja štiti prava svih njenih građana“, zaključio je zaštitnik građana.

Svetski dan socijalne pravde, odlukom generalne skupštine UN, obeležava se danas kako bi na poseban način bili isktaknuti globalni problemi kao što su siromaštvo, socijalna i ekonomska isključenost i nezaposlenost svetske populacije.