Ovo je epilog vršnjačkog nasilja u Tehničkoj školi u Aranđelovcu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Ovo je epilog vršnjačkog nasilja u Tehničkoj školi u Aranđelovcu

Ovo je epilog vršnjačkog nasilja u Tehničkoj školi u Aranđelovcu

 

Viši sud u Kragujevcu okončao je dva postupka protiv maloletnika koji su učestvovali u vršnjačkom nasilju koje se dogodilo u dve srednje škole u Aranđelovcu 2015. i 2017.godine.

Maloletnicima su izrečene mere pojačanog nadzora.

Agencija Beta saznaje da je Viši sud  izrekao vaspitnu meru pojačanog nadzora za sva maloletna lica koja su učestvovala u vršnjačkom nasilju nad školskom drugaricom B. N. u Tehničkoj školi „Mileta Nikolić“ u Aranđelovcu.

Portparolka Višeg suda Svetlana Simović je rekla agenciji Beta da je mera pojačanog nadzora određena za maloletnike V. S, V. K. i R. D.

Prema njenim rečima, ova mera traje najmanje šest meseci, a najduže dve godine.

Sudija za maloletnike će periodično da pribavlja izveštaje od organa starateljstva, odnosno Centra za socijalni rad, i samo sudija može da odluči o prekidu vaspitne mere nadzora.

Oštećena B. N. je upućena na parnicu radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva.

Rešenje Višeg suda doneto 31. januara 2018. godine još nije pravnosnažno i može biti uložena žalba.

O slučaju vršnjačkog nasilja u Tehničkoj školi u Aranđelovcu šira javnost je upoznata početkom novembra, kada je na adresu portala Srbija Danas.com, u okviru projekta „Drug nije meta“, stigao uznemirujući video snimak nasilja nad devojčicom, koji se brzo proširio društvenim mrežama.

Na snimku se videla grupa učenika koji udaraju učenicu koja sedi na stolici.

Viši sud u Kragujevcu okončao je i postupak u drugom slučaju maloletničkog vršnjačkog nasilja nad Dj. J. koje se dogodilo u oktobru 2015. godine u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi „Slobodan Minić“ u Aranđelovcu, a prijavljeno je u novembru 2017. godine.

Pravnosnažnim rešenjem je izvršiocu O. M. izrečena vaspitna mera pojačanog nadzora od strane roditelja dok je T. I. dobio obavezu izvinjenja oštećenom.

 

 

Jelena Nikolić, majka žrtve, nakon svega kaže da je zadovoljna kaznom koju su maloletnici dobili, te se nada da će im to biti za nauk i da se neće ponoviti.

Ona kaže da se njena ćerka ne sreće sa nasilnicima, jer su oni prebačeni u drugu školu. Ipak, nakon njihovog prelaska, za žrtvu B.N. nije bio kraj mukama već je maltretiranje nastavljeno od strane drugih učenika, u znatno manjoj meri nego ranije, ali dovoljno da devojčica promeni odeljenje.

– Moja ćerka je ostala tu gde jeste, samo drugo odeljenje, pošto su ponovo bili počeli da se svađaju i da je zezaju.

Prema rečima majke, druga deca su oštećenu optuživali da je ona kriva što su njihovi školski drugovi izbačeni iz škole, te su, na neki način su svu krivicu svaljivali na nju.

 

Kako kaže, to je uticalo i na B.N te je i ona vremenom počela da veruje da je kriva za sve što se desilo.

– Osećala je krivicu, jer znate kako je kada vas sva druga deca osuđuju za nešto, svaljuju krivicu zašto su oni izbačeni, zašto ona navodno ima povlastice – kaže Jelena.

Ona je dodala da se njena ćerka oseća mnogo bolje i da se nadaju da se tako nešto više neće ponoviti.

 

Izvor: srbijadanas.com/Mondo vesti / Beta