Home » Srbija » Sudije pozivaju poslanike: Promenite Ustav

Sudije pozivaju poslanike: Promenite Ustav

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozvalo je danas Narodnu skupštinu da bez odlaganja razmotri predlog za promenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, koji joj je Vlada dostavila još krajem novembra prošle godine.

suđenje,presuda,pravosuđe,pravo,pravdaFoto: MONDO/Ilustracija Mario Milojević

U saopštenju UST navodi se da je uspostavljanje nezavisnog, efikasnog i odgovornog pravosuđa primarni interes društva u celini i nužni uslov za dalje napredovanje na putu evrointegracije naše zemlje.

Ovo strukovno udruženje podseća da je javna rasprava o izmeni Ustava u oblasti pravosuđa bila duga i sadržajna, da su u njoj učestvovale najvažnije strukovne organizacije, kao i da je rezultirala verzijom amandmana koja je dobila pozitivno mišljenje Venecijanske komisije.

Ova verziju Nacrta amandamana nije negativno kritikovana od strane relevantnih evropskih i međunarodnih organizacija koje su pomno pratile raspravu, napominje UST.

Zbog toga smatra da narodni poslanici moraju da budu odgovorni prema građanima, prepoznaju značaj izmene Ustava u ovoj oblasti i time omoguće dalju realizaciju pregovaračkog poglavlja 23, napredak na putu evroitegracija i modernizaciju pravosuđa, a sve u interesu građana.

Vlada Srbije u novembru prošle godine podnela je predlog skupštini za izmenu Ustava, a prethodno je Ministarstvo pravde u saradnji sa strukovnom i nevladinim organizacija pripremilo Narct amandmana.

Na skupštini Srbije poslanici bi trebalo da se izjasne da li prihvataju predlog Vlade, nakon čega bi Odbor za pravosuđe zakazati niz javnih rasprava i javnih slušanja tim povodom.

Ukoliko predlog za izmenu Ustava bude usvojen u skupštini, uslediće referendum.

Izvor: MONDO Vesti