Home » Srbija » Suđenje za Štrpce: Optuženi za zločin saznali iz medija

Suđenje za Štrpce: Optuženi za zločin saznali iz medija

U beogradskom Specijalnom sudu za razne zločine počelo je suđenje za slučaj otmice i ubistva građana Srbije iz voza u stanici Štrpci – posle 26 godina od počinjenog neverovatnog zločina.

suđenje,presuda,pravosuđe,pravo,pravdaFoto: MONDO/Ilustracija Mario Milojević

Četvorica muškaraca i jedna žena koji su optuženi da su 27. februara 1993. godine na Železničkoj stanici Štrpci oteli, a zatim ubili 20 civila na pruzi Beograd-Bar, danas su na početku suđenja pred Sudom za ratne zločine u Beogradu izjavili da nemaju nikakve veze sa tim događajem.

Gojko Lukić, Ljubiša i Duško Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragana Đekić rekli su kako nisu mogli da učestvuju u tom zločinu i da su za njega saznali uglavnom iz medija.

Lukić je izjavio da je za zločin saznao čitajući novine i da mu je “žao tih ljudi”.

“Nisam bio u Bosni 1993. godine. Radio sam u ‘Službenom listu’ u Beogradu i nikada nisam bio u ratu, niti se približio pruzi Beograd – Bar”, rekao je Lukić.

Ljubiša Vasiljević je izjavio da je dva meseca bio pripadnik rezervnog sastava policije u Višegradu, dok nije ranjen 21. jula 1992. godine.

“U Obrenovcu me angažovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije za rezervni sastav policije u Višegradu. Posle ranjavanja se više nisam vraćao na područje ratnih dejstava. Lečio sam se u Užicu i na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu do kraja maja 19993. godine”, rekao je Ljubiša Vasiljević.

Njegov brat Duško je izjavio da je u Višegrad stigao iz Obrenovca u maju 1992. kao dobrovoljac, “iz patriotskih razloga i da bi pomogao roditeljima”.

Duško Vasiljević je rekao da je u Bosnu otišao “preko MUP Srbije” i da se u Obrenovac vratio 10. jula 1992. godine, posle čega nije odlazio u Bosnu do 1995. godine.

“Iz medija sam saznao mesec ili dva pošto se taj događaj desio”, izjavio je Duško Vasiljević.

Lipovac je rekao da su u optužnici tačni samo njegovi lični podaci.

“Učestvovao sam u ratu kao pripadnik Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), kao vodič. Svakog meseca sam u Beogradu pravdao izostanak sa posla u Industriji mašina i traktora, gde sam bio zaposlen”, izjavio je Lipovac.

Dragana Đekić je rekla da je iz Beograda otišla u rat sa 16 godina i da je bila pripadnik Višegradske brigade VRS.

“U Višegradu sam bila do sredine marta 1993. godine”, izjavila je Dragana Đekić, uz tvrdnju da je za otmicu putnika čula istog dana kada se dogodila. Ceo Višegrad je pričao o tome. Pričalo se da ih je oteo Milan Lukić”, rekla je Dragana Đekić.

Ona je izjavila da je u januaru 1993. u Srbiji regrutovala petnaestak ljudi za jedinicu Milana Lukića.

Optuženima za slučaj Štrpci na teret se stavlja ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu u mestima Štrpci, Prelovo i Mušići u Bosni i Hercegovini 27. februara 1993. godine, kada je iz voza na relaciji Beograd-Bar u stanici Štrpci oteto, a zatim ubijeno 20 putnika, a njihova tela su potom bačena u Drinu.

Izvor: MONDO Vesti