Sukobi u Gazi nastavljeni vazdušnim udarima, Izrael demantuje kopnenu ofanzivu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Sukobi u Gazi nastavljeni vazdušnim udarima, Izrael demantuje kopnenu ofanzivu

Sukobi u Gazi nastavljeni vazdušnim udarima, Izrael demantuje kopnenu ofanzivu

Sukobi u pojasu Gaze nastavljeni su pošto je Izrael u petak izveo još vazdušnih napada na palestinske militante koji su granatirali izraelsku teritoriju. Izrael je granatirao tunele ispod Gaze, poznate kao „Metro“, koje koriste militanti.

Portparol izraelske vojske je rekao da kopnene trupe nisu ušle u pojas Gaze.

Stanovnici severnog dela Gaze kod izraelske granice kažu da nisu videli vojsku na terenu, ali da jesu svedočili brojinim vazdušnim udarima.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u četvrtak rekao da će „vojna kampanja još potrajati“. Izraelski zvaničnici kažu da Hamasu, koji je najmoćniji u Gazi, treba uputiti jasnu poruku da se odvrati od daljih napada pre bilo kakvog prekida vatre.

U Gazi je ubijeno najmanje 119 ljudi, ukljućujući i 31 dete, a ranjeno ih je najmanje 830, saopštili su palestinski lekari. Samo u četvrtak ubijeno je 52 Palestinaca. U Izraelu je poginulo osmoro, uglavnom civila, ukljućujući i dvoje dece.

Savet bezbednosti UN će u nedelju raspravljati o sukobu između Izraela i Palestinaca.

Diplomate kažu da su SAD, blizak saveznik Izraela, predložile da se virtuelni sastanak održi sledećeg utorka, dok su neki drugi želeli da se održi danas, u petak.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da se nada da će se, ako se sačeka nekoliko dana, pokazati da li je potrebna „stvarna deeskalacija“ i da je Vašington otvoren za diskusiju u UN.

Savet bezbednosti koji ima 15 članica se sastao dva puta nedeljno i raspravljao o sukobima u tom regionu, ali nije bilo saglasnosti oko sadržaja zajedničkog saopštenja.

Izrael je počeo sa napadima na militante u Gazi pošto je Hamas raketirao Jerusalim i Tel Aviv zbog sukoba izraelske policije sa Palestincima kod džamije Al Aksa u Istočnom Jerusalimu, koji i Jevreji i Arapi smatraju svetim mestom.

Strahujući od toga da sukob izmakne kontroli, SAD su odlučile da pošalju izaslanika u taj region.

SAD će se angažovati u diplomatskim naporima na najvišem nivou kako bi deesakalirale tenzije“, rekla je Linda Tomas Grinfild, ambasadorka SAD u UN.

Do sada su se u pokušaju mirovnih pregovora angažovali Egipat, Katar i UN, ali bez rezultata.

Izvor: Glas Amerike