Svečani doček za Lukašenka ispred Palate “Srbija”, pa razgovor u četiri oka sa Vučićem – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Svečani doček za Lukašenka ispred Palate “Srbija”, pa razgovor u četiri oka sa Vučićem

Svečani doček za Lukašenka ispred Palate “Srbija”, pa razgovor u četiri oka sa Vučićem

Nakon svečanog dočeka ispred Palate “Srbija”, dvojica predsednika započela su razgovore u četiri oka. 

Na početku sastanka Vučić je istakao da je veoma srećan povodom Lukašenkove posete Srbiji i istakao da njegova poseta prilikom bombardovanja 1999. nikada neće biti zaboravljena.

“Srpski narod voli beloruski narod i pošutjemo sve što ste uradili od vaše divne zelje i želimo da sačuvamo naše dobre odnose. Naši politički odnosi su iskreni, otvoreni”, napomenuo je predsednik.

Istakao je da trgovinska razmena raste napomenuvši da mnogo toga može da se uradi da ona dostigne 500 miliona dolara na godišnjem nivou.

“Uveren sam da vaš odnos prema Srbiji bar donekle možemo da pratimo i da uvek pokažemo koliko cenimo vašu zemlju i koliko cenimo vaš rad i vašu energiju”, naglasio je predsednik Srbije.

Lukašenko je zahvalio na pozivu da poseti Srbiju podsećajući da je poseta 1999. godine bila “poseta braći i prijateljima”.

“Mi smo vaši ljudi i vi ste naši. Mnogi su pokušali da nas posvađaju, ali smo realizovali naše planove. Posle 20 godina sastajemo se ponovo, današnje vreme je komplikovano”, istakao je predsednik Belorusije u uvodnom obraćanju.

Napomenuo je da je Srbija predivna zemlja, kakve nema ni na Balkanu, ni u Evropi ni na svetu. 

Nakon prvog dela tet-a-tet sastanka koji je bio otvoren za javnost, usledio je razgovor dvojice državnika iza zatvorenih vrata. 

Kako je najavljeno, posle sastanka Vučića i Lukašenka, sastaće se i delegacije dve zemlje i potpisati bilateralni sporazumi.

Lukašenko će se tokom dana obratiti i poslanicima na posebnoj sednici Parlamenta.

Predsednik Belorusije je juče stigao u zvaničnu posetu Srbiji, a predsednik Vučić dočekao je beloruskog kolegu na Aerodromu “Nikola Tesla”.

Vučić i Lukašenko su zatim položili vence na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Predsednik Srbije je priredio i večeru u čast predsednika Belorusije.

Izvor: rts.rs