Home » Srbija » Šveđani nam “dovode” mir i investitore

Šveđani nam “dovode” mir i investitore

Kroz četiri ugovora “teška” sedam miliona evra Švedska pomaže Srbiji da privuče investitore i osigura bezbednost i mir građanima.

Foto: Screenshot/Googlemaps

Ambasador Švedske u Srbiji, Jan Lundin, potpisao je tokom proteklih dana sporazume o finansiranju četiri projekta u Srbiji ukupne vrednosti od sedam miliona evra.

Poslednji, možda i najznačajniji, je sa Republičkim geodetskim zavodom. Švedska pomaže uspostavljanje srpskog Nacionalnog registra investicionih mapa, svojevrsnim digitalnim mapiranjem poslovnih lokacija i potencijala kako bi se učinili lako dostupnim investitorima.

“Mislim da će to biti dobro za razvoj srpske privrede, investitori će lakše i brže nalaziti lokacije i imati uvid u potencijale za investicije. Ovo je dobar primer partnerske saradnje švedskih i srpskih institucija” rekao je ambasador Lundin i dodao da će digitalizacija zbog transparentnosti i lakog uvida smanjiti i mogućnost korupcije.

Unapređenje poslovne klime kojom Švedska podržava Srbiju dvogodišnji je projekat vredan dva miliona evra.

Šveđani su početkom nedelje potpisali i tri sporazuma o podršci sa srpskom policijom, vredne pet miliona evra. Reč je o donaciji razvoj kapaciteta za EU integracije, smanjenje rizika u vanrednim situacijama i o nastavku saradnji srpske i švedske policije.

Policija svake zemlje treba da uči jedna od drugih. Švedska od Srbije može mnogo da nauči o poplavama, to je situacija u kojoj ste bili. Važna je razmena iskustva, naše partnerstvo je tokom godina rezultiralo time da dve policijske organizacije sarađuju na dnevnom nivou u rešavanju najtežih krivičnih dela rekao je tom prilikom ambasador Lundin.

Kroz projekte namenjenoj policiji u Srbiji Švedska pomaže unapređenju i razvoju Ministarstva unutrašnjih poslova, kao moderne, demokratske i efikasne policijske službe koja garantuje bezbednosti i funkcioniše kao servis građana, saopšteno je iz Ambasade Švedske.

Švedska vlada inače je jedan od najvećih pojedinačnih donatora Srbiji. Ukupna vrednost planirane podrške Švedske Srbiji za 2019. godinu 11,7 miliona evra, a osim pomenutih biće finansirani i projekti iz oblasti zaštite životne sredine, razvoja civilnog društva i slobode medija.

Izvor: MONDO Vesti