Sveštenici ubuduće neće smeti da traže dodatni novac – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Sveštenici ubuduće neće smeti da traže dodatni novac

Sveštenici ubuduće neće smeti da traže dodatni novac

foto: Ilustracija

 

Sveštena lica koja od vernika budu iznuđivala nagrade za sveštenoradnje ubuduće će biti najstrože kažnjavana. Ukoliko vernicima traže nagradu za venčanja, sahrane, kršenja ili osveštenje vodice, sveštenici mogu dobiti opomenu, ukor, premeštaj u drugu parohiju, ali i da izgube službu.

Narodski rečeno, sveštenici više ne bi smeli da vam traže dotatni novac za sahrane, kršenja, venčanja, osveštavanje vodice… Ukoliko se utvrdi da su napravili prestup, među koje spada i ovaj, mogu biti svrgnuti, pa čak i doživotno lišeni sveštenog čina, navedeno je u nacrtu predloga novog ustava Srpske pravoslavne crkve, piše „Kurir“. O njemu bi trebalo da se raspravlja u maju na Svetom arhijerejskom saboru.

– Crkvenosudski organi nadležni su za prestupe u koje spadaju prestupi protiv pravoslavne vere, crkve ili crkvenog poretka, život i vladanje koji ne dolikuju svešteničkom činu i službi, nevršenje ili nemarno vršenje svešteničke službe, odnosno neizvršavanje odluka nadležnih crkvenih organa, uvrede ili klevete koje svešteno lice nanese drugom licu i iznuđivanje nagrade za sveštenoradnje – navodi se u predlogu novog ustava SPC.

Teško je dokazati šta je iznuđivanje za sveštene radnjeVerski analitičar Draško Đenović smatra da je vrlo teško dokazati šta je to iznuđivanje za sveštene radnje.

– Vi možete da tužite popa, ali time niste ništa rešili jer taj isti pop sutra treba da vam dođe u kuću. Ne verujem da će on izgubiti posao zato što je uzeo pare od sirotinje raje. Mislim da od tih kazni neće biti ništa, ali svakako oni koji iznude novac treba da budu kažnjeni. Postoje sveštenici koji uzimaju više para za neke obrede – priča Đenović i dodaje:

– Problem se može rešiti jedino uvođenjem jedinstvene tarife ili odrediti parohijal gde je porodica dužna da na godišnjem nivou plati Crkvi određenu sumu za kojoj će joj biti obezbeđeni i vodica i sahrana i krštenje.

Najoštrije kazne i za kritike crkvenog poretka u javnosti

Sveštena lica biće najstrože kažnjavana i ukoliko budu u javnosti kritikovali crkveni poredak i odluke nadležnih crkvenih organa. Za ovaj prestup takođe su nadležni crkvenosudski organi.

– Sveštenik ne može da bez nadležnog episkopa izađe u javnost bez blagoslova. Tako da će oni koji nešto kažu protiv crkvenog poretka i izađu u javnost izgubiti posao – smatra Đenović.

Izvor: Kurir