Svetske berze ponovo u padu nakon jučerašnjeg oporavka – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Svetske berze ponovo u padu nakon jučerašnjeg oporavka

Svetske berze ponovo u padu nakon jučerašnjeg oporavka

Cene fjučersa američkih akcija naglo su potonule rano jutros, nagoveštavajući još jednu volatilnu trgovinsku sesiju na Volstritu posle snažnog rasta u utorak, izveštava Si-En-Bi-Si.

Indeks Dau Džons je posle ponoći, u 2:09 časova jutros po istočnoameričkom vremenu, izgubio 620 poena, što nagoveštava da će na otvaranju trgovanja biti u padu za 762,16 bodova. Fjučersi akcija u indeksnim korpama S&P 500 i Nasdak 100 takođe su na silaznoj putanji.

Do pada fjučersa dolazi nakon što su glavni indeksi Njujorške berze u utorak neutralisali deo velikih gubitaka zabeleženih u ponedeljak. Dau Džons je juče porastao za više od 1.100 poena, dok je S&P 500 zabeležio najbolji jednodnevni rezultat od 26. decembra 2018. godine.

Rojters javlja da je oporavak indeksa na azijskim tržištima iščileo danas i da su cene fjučersa na američkoj berzi pale za 3,0 procenta.

Indeks MSCI, koji prati vrednost azijsko-pacifičkih akcija, bez Japana, izgubio je 1,3 odsto vrednosti, australijske akcije su pale za 3,6 procenata, a japanski Nikei indeks se spustio za 2,27 posto. Akcije u Kini su potonule za 0,89 procenata.

U Evropi, indeks fjučersa EuroStoks 50 je ojačao za 0,17 odsto, dok su indeksi na fjučers tržištima u Frankfurtu i Londonu, DAKS i FTSE, pali sa za 0,2 i za 0,56 procenata respektivno.

Ranije ove nedelje, američki predsednik Donald Tramp je najavio da će preduzeti „krupne korake“ kako bi ublažio ekonomski pritisak izazvan širenjem virusa sličnog gripu, a medijski izveštaji su se u tom smislu fokusirali na smanjenje poreza na zarade, što je pomoglo da se popravi tržišni sentiment. Međutim, deo investitora ni malo nije impresioniran jer su od tada izostale dalje ozbiljnije najave stimulativnih mera.

Nastavak pada dolara

Zbog neizvesnosti u pogledu daljih mera, dolar je nastavio pad prema jenu, švajcarskom franku i evru.

Prinos na referentnu 10-godišnju američku obveznicu spustio se na 0,6644 odsto.

To je znatno iznad rekordno niskog prinosa od 0,3180 procenata zabeleženog u ponedeljak, a analitičari kažu da bi prinosi mogli dodatno da padnu jer i dalje postoje snažna očekivanja da će Federalne rezerve i druge centralne banke podržati fiskalne stimuluse ublažavanjem monetarne politike.

Evro je takođe u fokusu investitora na valutnim tržištima uoči sutrašnje sednice Evropske centralne banke, na kojoj će monetarna vlasti evrozone biti pod pritiskom da ublaži politiku nakon što je vlada u Rimu stavila celu Italiju u karantin u nastojanju da uspori širenje infekcije koronavirusom.

Cena američke „lake“ nafte VTI porasla je za 1,37 odsto na 34,38 dolara po barelu, dok je severnomorska nafta „brent“ skočila za 1,96 procenata na 37,95 dolara. Naftni fjučersi su na početku trgovanja krenuli uzlaznom linijom usled naznaka da će američki proizvođači smanjiti proizvodnju, a zatim su udvostručili dobitke kako je trgovački dan napredovao.

Cena zlata za spot-isporuku zabeležila je rast od 0,71 posto na 1.639,78 dolara po unci na azijskom trgovanju, izveštava britanska agencija.

Izvor: rts.rs