Svetski dan životinja – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Svetski dan životinja

Svetski dan životinja

 

Svetski dan zaštite životinja obeležava se 4. oktobra još od 1931. godine. Počelo je u Firenci na konvenciji ekologa. U to vreme ovaj dan se proslavljao kao dan sv. Franje Asiškog, sveca zaštitnika životinja i životne sredine. Vremenom je izgubio svoje versko obeležje i odavno predstavlja praznik svih ljubitelja i zaštitnika životinja bez obzira na veru i naciju.

Ovog dana sve organizacije za zaštitu životinja i svi azili za životinje u svetu otvaraju svoja vrata za posetioce, organizuju informativno-edukativne štandove, radionice, razne vrste edukacija, grupna druženja, prikupljanje donacija i razne druge aktivnosti.

Mreža Svetskog dana životinja okuplja sve organizacije koje proslavljaju ovaj dan, a sve radi što bolje i efikasnije zaštite životinja i promocije njihove dobrobiti.

 

 

Svetski dan zaštite životinja obeležava se 4. oktobra još od 1931. godine. Šta ste vi danas uradili za neku životinju? Poklanjamo vam video i fotografije o životinjama, našim kućnim ljubimcima…

Treba ovo da znate:

– Životinje su ravnopravni stanovnici naše planete sa kojima delimo svoj život na njoj;

– One imaju jednako pravo na život kao i mi;

– One, kao i mi, osećaju bol, patnju, strah i stres, tako da im ne smemo činiti ono što ne želimo da neko čini nama, ono što sankcionišemo u okviru našeg, ljudskog društva.

 

Prema podacima Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) više od 30% procenjenih vrsta je pred pretnjom izumiranja. Među najugroženijima su i jesetarske vrste, na čijoj zaštiti radi WWF u Srbiji kroz projekat “Život za dunavske jesetre“.

Čovek je, nažalost, istrebio mnoge životinjske vrste uništavajući njihova staništa i eksploatišući ih zarad profita i zabave.