Tabaković: Strani investitori veruju u stabilnost Srbije – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Tabaković: Strani investitori veruju u stabilnost Srbije

Tabaković: Strani investitori veruju u stabilnost Srbije

 

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da ocena agencije Blumberg, po kojoj je dinar druga najbolja valuta u svetu, predstavlja ne samo lepo priznanje, već je dokaz da Srbija u svakom smislu napreduje, da su uslovi za ulaganja sve bolji i da investitori imaju poverenje u budućnost srpske ekonomije.

„Oni to dokazuju ne samo ulažući u hartije od vrednosti, već i u otvaranje novih fabrika sto je za nas najznačajnije, jer to nosi nova radna mesta i očekivani bolji standard građana“, rekla je Tabaković u intervjuu za „Blic“.

tabakovic jpg

Tanjug (Dimitrije Goll)

Prema njenim rečima, o poverenju investitora govori 2,6 milijardi evra investicija prošle godine, kao i to što je od početka godine nadmašen iznos investicija iz istog perioda lane.

„Rast priliva investicija pokazuje da investitori veruju u političku i finansijsku stabilnost zemlje, u to da će inflacija ostati niska, a građani pokazuju da veruju u sopstvenu valutu, jer raste dinarska štednja“, objašnjava guvernerka.

Ona je navela da je 2012. kada je došla na mesto guvernera zatekla dinar kao četvrtu najgoru valutu na svetu od 178 zemalja. Kaže da je dinar danas jači za 0,1 odsto, a devizne rezerve su intervencijama smanjene za svega 20 miliona evra.

Dinar je prošle godine ojačao prema evru za 4,2 odsto, a u ovoj godini zaključno sa 16. martom 0,1 odsto, što je, kako navodi, rezultat pojačanog interesovanja stranih investitora za ulaganja u dugoročne dinarske obveznice i ukazuje na njihovo poverenje u izglede domaće ekonomije.

Kaže i da je u februaru i martu do danas kupljeno 525 miliona evra, kako dinar ne bi previse jačao, a u januaru je prodato 180 miliona evra. Time je stvoren odbrambeni sistem od 345 miliona evra, da bi se intervenisalo u slučaju negativnih šokova iz međunarodnog okruženja, a dodaje da su uz to i povećane devizne rezerve.

Objašnjava i da prilikom ulaganja strani investitori imaju pojačanu tražnju za dinarom, što predstavlja važan faktor koji doprinosi jačanju domaće valute.

Tabaković kaže i da se sa poboljšanjem makroekonomskih pokazatelja Srbije produžava ročnost ulaganja stranih investitora.

Ona je istakla i da međunarodna tržišta nikada do sada nisu videla Srbiju na bolji način.

Kaže i da je smanjivanje referentne kamatne stope na 3,25 odsto dokaz da NBS vodi sopstvenu monetarnu politiku.

Ona očekuje da će smanjenje referentne kamatne stope biti dodatna podrška kreditnoj aktivnosti i privrednom rastu.

„Mi smo ciklus smanjenja referentne kamatne stope započeli u maju 2013. godine i od tada smo je smanjili za ukupno 8,5 procentnih poena, na 3,25 odsto. Za to vreme kamatne stope na nove dinarske kredite za privredu i stanovništvo značajno su smanjene, za više od deset procentnih poena i ima osnova da se takvi trendovi i nastave“, smatra Tabaković.

Navodi i da je ubrzana kreditna aktivnost, da su krediti prošle godine povećani za 7,4 odsto, pri čemu je rast kredita u privredi bio 4,3 odsto.

Ona je navela da je cilj i u buduće da inflacija bude niska i stabilna i ističe da NBS taj cilj uspešno ostvaruje već petu godinu. „U proteklih pet godina inflacija se kretala oko dva odsto sto znaci da je stavljena pod kontrolu“.

Na pitanje zašto cene rastu, ako je inflacija niska i kurs stabilan, ona kaže da je inflacija na kraju prošle godine bila tri odsto, a u februaru na duplo nižem nivou i da je tada bilo očekivano sezonsko poskupljenje voća i povrća i pojeftinjenje odeće, obuće i svežeg mesa.

Prema centralnoj projekciji NBS, međugodišnja inflacija će i dalje ostati niska.

 

Izvor: Tanjug