Home » Svet » Tilerson skratio posetu Africi zbog Severne Koreje

Tilerson skratio posetu Africi zbog Severne Koreje

Američki državni sekretar Reks Tilerson skratio je posetu Africi za jedan dan zbog hitnih pitanja među kojima je i Severna Koreja. Tilerson će se vratiti u Sjedinjene Države kada obavi zvanične sastanke u Čadu i Nigeriji.

Dok je Tilerson bio u Africi, predsednik Donald Tramp objavio je da je prihvatio poziv Severne Koreje na direktne razgovore sa liderom Kim Džong-Unom do maja. Još nema konkretnih planova za taj susret.

Državni sekretar je doputovao u glavni grad Čada, N'Džamenu na razgovore sa predsednikom Idrisom Debijem, posle kojih je najavio da će Vašington uskoro ukinuti ograničenja ulaska u zemlju građanima Čada, koja je predsednik Tramp uveo u oktobru. Rekao je da je vlada Čada preduzela korake da “ojača” kontrolu nad izdavanjem pasoša i poboljša razmenu informacija.

Tilerson je zatim otputovao u glavni grad Nigerije, Abudžu, gde će razgovarati sa predsednikom Muhamaduom Baharijem pre povratka u Vašington.

Državni sekretar je u subotu otkazao zakazane susrete u Keniji jer se nije “osećao dobro” ali je u nedelju sve teklo po planu.

Na ceremoniji u američkoj ambasadi u Najrobiju Tilerson je položio venac i odao počast nastradalima i povređenima u bombaškom napadu izvedenom pre dvadeset godina.

“Svima je poznato da su 1998 teroristi mislili da mogu da demorališu i unište Kenijce i Amerikance napadom na američku ambasadu ovde u Najrobiju. Naravno, prevarili su se. Skoro dvadeset godina kasnije, okupili smo se ovde da odamo počast onima koje smo izgubili i povređenima.”

Jučerašnjim susretima Tilerson je dodao sastanak sa kenijskom ministarkom inostranih poslova Monikom Džumom.

Izvor: Glas Amerike