Tramp kritikovao Makrona zbog “ružne izjave” – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Tramp kritikovao Makrona zbog “ružne izjave”

Tramp kritikovao Makrona zbog “ružne izjave”

Predsednik SAD Donald Tramp kritikovao je francuskog predsednika Emanuela Makrona zbog njegove nedavne izjave u kojoj je opisao NATO kao “klinički mrtav”, rekavši da je komentar francuskog lidera bio “ružne izjava”.

Govoreći u prisustvu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenbrga, dok se lideri zemalja članica NATO-a okupljaju na samitu u Londonu, Tramp je rekao:

“Ne možete ići okolo i davati izjave kao što je takva o NATO-u”.

Makron je to izjavio za londonski Ekonomist, u iontervjuu, koji je objavljen prošlog meseca. Od onda, branio je taj svoj stav, rekavši da je NATO-u potrebno “razbuđivanje” i da bi Alijansa trebalo da se fokusira i na druge teme, a ne samo na količinu novca koje svaka članica troši na svoju vojsku.

Tramp i Makron trebalo bi da se sastanu u utorak.

Potrošnja za odbranu u Trampovom je fokusu otkako je preuzeo dužnost 2017. i otkako je prigovorio zbog toga što Sjedinjene Države snose prekomeran finansijski teret.

Stoltenberg je pohvalio Trampa u utorak rekavši da njegovo liderstvo u vezi sa ovim pitanjem “ima realan rezultat”. Naveo je podatak o rastu od 130 milijardi dolara u budžetima za odbranu među članicama NATO-a, ne računajući SAD. NATO članice saopštile su da bi mogle da idu i do 400 milijardi dolara do 2024.

Kao dodatak na rasprave o budžetu, Stoltenberg je rekao da bi lideri trebalo da razgovaraju o naporima u borbi protiv terorizma, kontroli naoružanja, odnosima sa Rusijom i rastu Kine.

Samit se održava u trenutku kada se Tramp u Americi suočava sa istragom o opozivu predsednika. On je u utorak ponovio kritiku upućenu demokratama, koje kontrolišu Predstavnički dom, rekavši da je nefer da se saslušanja održavaju dok on prisustvuje samitu NATO.

Ali, kada je upitan da li nastavak tog procesa slabi njegovu poziciju u sastancima sa drugim liderima, Tramp je odgovorio:

“Mislim da ne”.

Izvor: Glas Amerike