Tramp: Napustiću Belu kuću ako Elektorski koledž izglasa Bajdena – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Tramp: Napustiću Belu kuću ako Elektorski koledž izglasa Bajdena

Tramp: Napustiću Belu kuću ako Elektorski koledž izglasa Bajdena

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će napustiti Belu kuću ukoliko Elektorski koledž bude izglasao Džozefa Bajdena, izabranog predsednika i kandidata Demokratske stranke, za novog predsednika Sjedinjenih Država.

Tramp je tokom razgovora sa američkim trupama povodom praznika, Dana zahvalnosti, rekao da će izaći iz Bele kuće ako Bajdenova pobeda bude potvrđena.

Izabrani predsednik Džozef Bajden trebalo bi da zvanično da preuzme dužnost 20. januara.

Džozef Bajden predviđeni je pobednik američkih predsedničkih izbora na kojima je osvojio 306 elektorskih glasova – naspram 232 koliko je sakupio aktuelni predsednik i republikanski kandidat. Takođe, na osnovu prebrojanih glasova građana, Bajden je u odnosu na Trampa u prednosti za 6 miliona glasova.

Donald Tramp, njegova kampanja i pravni tim osporavaju rezultate predsedničkih izbora održanih 3. novembra, tvrdeći da su proces obeležile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova, koje su doprinele da umesto njega – izabrani predsednik bude demokratski kandidat Džozef Bajden.

Međutim, za te tvrdnje osim objava na društvenim mrežama kojima se spori tačnost, Tramp i njegova kampanja nisu ponudili validne dokaze – što za rezultat ima njihovo odbacivanje pred sudovima.

Osim toga, aktuelni predsednik Tramp koji ne prihvata izborni poraz, odbijao je da se saglasi sa procesom tranzicije vlasti – tokom koga bi do 20. januara kada bi novoizabrani predsednik Bajden trebalo da preuzme dužnost, vlast trebalo da pređe u ruke administracije koju predvodi.

To se međutim promenilo u utorak – danu kada je objavljeno da je u američkoj državi Mičigen potvrđena izborna pobeda demokratskog kandidata. Obelodanjeno je i pismo Emili Marfi, direktorke Uprave za opšte poslove – agencije američke Vlade zadužena za proces predaje vlasti, u kome je konstatovala da je izabrani predsednik Džozef Bajden, kako je ukazano, očigledni pobednik američkih predsedničkih izbora.

Američke države trebalo bi do osmog trebalo da potvrde rezultate glasanja, kao i 14. decembra dana kada bi trebalo da bude održano elektorsko glasanje.

Konačno, rezultate glasanja 6. januara treba da potvrdi američki Kongres – koji će i zvanično utvrditi pobednika predsedničkih izbora.

Izvor: Glas Amerike