Tramp pomilovao bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Tramp pomilovao bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost

Tramp pomilovao bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost

Predsednik Donald Tramp je pomilovao bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina, i u poslednjim danima svoje administracije kritikovao istragu Rusije, za koju sve vreme tvrdi da je politički motivisana.

„Velika mi je čast da saopštim da je general Majkl T. Flin dobio puno pomilovanje“, napisao je Tramp. „Čestitke generalu Flinu i njegovoj divnoj porodici. Znam da ćete sada imati zaista fantastičan Dan zahvalnosti!“

Flin je drugi Trampov saradnik osuđen u okviru istrage Rusije koji je dobio pomilovanje. Predsednik je, takođe, skratio kaznu dugogodišnjem saradniku Rodžeru Stounu samo nekoliko dana pre nego što je trebalo da počne da služi zatvorsku kaznu.

To je deo pokušaja da se ukinu rezultati istrage koja je godinama bacala senku na njegovu administraciju i dovela do krivičnih optužnica protiv šestoro Trampovih saradnika.

Predsednikovim pomilovanjem se ukida krivični postupak protiv Flina upravo u trenutku kada je federalni sudija razmatrao da li će da uvaži zahtev Sekretarijata za pravosuđe da odbaci tužbu protiv Flina, uprkos sopstvenom priznanju generala da je lagao FBI o svojim kontaktima sa Rusima.

Dok Tramp privodi kraju svoj mandat u Beloj kući, njegov potez će verovatno izazvati entuzijazam pristalica koje su pomno pratile Flinov slučaj i podržavale penzionisanog generala, koga su videle kao žrtvu nepravednog sudskog progona. Sam Tramp je više puta srdačno govorio o Flinu, iako su ga članovi tima specijalnog tužioca Roberta Malera veličali kao uzornog saradnika u istrazi veza između Rusije i Trampove kampanje 2016.

Pomilovanje je poslednji korak u slučaju koji je imao brojne obrte tokom protekle godine, nakon što je Sekretarijat za pravosuđe naglo odustao od procesa protiv Majkla Flina, tvrdeći da FBI nikada nije ni trebalo da ga ispituje, da bi zatim federalni sudija Emet Saliven odbio taj zahtev i postavio spoljnog savetnika, bivšeg sudiju, da iznosi argumente protiv vladinog zahteva.

Zatim je odluku tročlane komisije kojom se Salivenu naređuje da odbaci slučaj poništio apelacioni sud u punom sastavu, koji je vratio pitanje Salivenu na razmatranje. Na pretresu u septembru, Flinova advokatica Sidni Pauel rekla je sudiji da je razgovarala o Flinovom slučaju sa Trampom ali je takođe rekla da ne želi pomilovanje – navodno zato što je želela da Flina sud oslobodi krivice.

Pauel je proteklih nedelja skrenula pažnu javnosti kao „lice“ Trampovih pokušaja da preokrene rezultate izbora na kojima je izgubio od novoizabranog predsednika Džoa Bajdena, ali se Trampov pravni tim kasnije distancirao od nje, nakon što je iznela seriju nepotvrđenih tvrdnji o zaveri da se „nameste“ izbori.

Flin je, zahvaljujući Trampovom pomilovanju, pošteđen eventualne zatvorske kazne, koju je Saliven mogao da izrekne u slučaju da odluči da odbaci zahtev Sekretarijata za pravosuđe. Zahtev je u maju, posle revizije celog slučaja, podneo federalni tužilac iz Sent Luisa, koga je imenovao Vilijam Bar, sekretar za pravosuđe.

Flin je priznao da je slagao agente Federalnog istražnog biroa kada je rekao da nije razgovarao sa tadašnjim ruskim ambasadorom u Vašingtonu, Sergejem Kisljakom, o sankcijama koje je odlazeća Obamina administracija uvela Rusiji zbog mešanja u izbore. Tokom tog razgovora, Flin je pozvao ambasadora Kisljaka da Rusija bude „umerena“ u odgovoru na sankcije i uverio ga da će „moći da imaju bolji razgovor“ o odnosima dve zemlje nakon što Tramp postane predsednik.

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin izlazi iz federalne sudnice posle odlaganja izricanja presude u Vašingtonu, 18. decembra 2018.
Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin izlazi iz federalne sudnice posle odlaganja izricanja presude u Vašingtonu, 18. decembra 2018.

Taj razgovor je izazvao uznemirenje FBI-ja, koji je u to vreme istraživao da li je postojala koordinacija Trampovog izbornog štaba i Rusije da bi se izbori okrenuli u Trampovu korist. Pored toga, zvaničninci Bele kuće su javno tvrdili da Flin i Kisljak nisu razgovarali o sankcijama.

Međutim, prošlog maja, Sekretarijat za pravosuđe je naglo promenio stav u slučaju. Saopšteno je da FBI nije imao osnova da ispituje Flina o Kisljaku, kao i da bilo koje izjave koje je eventualno dao nisu bile relevantne za FBI-jevu širu kontraobaveštajnu istragu. Sekretarijat za pravosuđe se pozvao na interne beleške biroa, koje su pokazale da su agenti planirali da nedeljama ranije privedu kraju istragu Flina.

Flin je smenjen sa položaja savetnika za nacionalnu bezbednost u februaru 2017, nakon što je obelodanjeno da je zaista razgovarao o sankcijama sa Kisljakom, kao i da su bivši zvaničnici Obamine administracije upozorili Belu kuću da bi mogao da bude predmet ucene.

Flin je bio jedan od prvih predsednikovih saradnika koji su priznali krivicu u Malerovoj istrazi, i sarađivao je mesecima sa istražiteljima. Bio je tako kooperativan da tužioci nisu preporučili zatvorsku kaznu i nagovestili da bi bili zadovoljni i uslovnom kaznom.

Međutim, na dan kada je trebalo da mu se izrekne kazna, nakon što je sudija Saliven izrekao oštar komentar o njegovom ponašanju, Flin je zatražio da se pretres prekine kako bi mogao da nastavi da sarađuje i dobije blažu kaznu. Posle toga je angažovao nove advokate, među kojima je bila i Pauel, konzervativna komentatorka i glasna kritičarka Malerove istrage – koja je zauzela stav veće konfrontacije sa vladom.

Advokati su optužili tužioce da su utajili dokumenta i dokaze koji su bili povoljni po Flinov slučaj, i više puta istakli da je jedan od dvoje agenata koji su intervjuisali Flina otpušten iz Federalnog istražnog biroa zbog slanja pogrdnih SMS poruka o Trampu za vreme izbora 2016.

Izvor: Glas Amerike