Tramp uveo nove sankcije Iranu, na meti Hamnei – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Tramp uveo nove sankcije Iranu, na meti Hamnei

Tramp uveo nove sankcije Iranu, na meti Hamnei

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova rekao je u utorak da su nove sankcije SAD protiv Irana znak trajnog okončanja diplomatskog puta za rešavaje tenzija između dve zemlje.

“Uvođenjem besplodnih sankcija iranskom rukovodstvu i šefu iranske diplomatije znači trajno zatvaranje puta diplomatije sa frustriranom administracijom SAD”, napisao je Abas Musavi na Tviteru.

On je dodao da pristup predsednika SAD Donalda Trampa “uništava uspostavljene međunarodne mehanizme za očuvanje svetskog mira i bezbednosti”.

Ovi komentari usledili su nakon Trampovog poteza kojim je uveo ono što on naziva vrlo bolnim novim finansijskim sankcijama protiv vrhovnog vođe Irana Ali Hamneija i osam viših komandanata u iranskoj vojsci i Korpusu Islamske revolucionarne garde.

Tramp je potpisao uredbu u ponedeljak za koju kaže da će ograničiti pristup Hamneija i Irana svetskim finansijskim tržištima. Sekretar za finansije Stiven Mnučin rekao je da će ovaj potez “bukvalno” zaključati “desetine i desetine milijardi dolara” iranske imovine.

Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei pozdravlja okupljene nakon što je održao govor u Tehehranu, Iran, 4. juna 2019.
Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei pozdravlja okupljene nakon što je održao govor u Tehehranu, Iran, 4. juna 2019.

Mnučin je takođe rekao da bi Sjedinjene Države takođe narednih dana sankcijama mogle da targetiraju i ministra inostranih poslova Irana Muhameda Džavada Zarifa, jednog od najbolje poznatih figura Teherana na svetskoj sceni.

Tramp je nazvao svoju uredbu “snažnim i prikladnim” američkim odgovorom na Teheranovo obaranje američke bespliotne letelice prošle nedelje, za koju Vašington tvrdi da se dogodilo u međunarodnom vazdušnom prostoru u blizini Hormuškog moreuza, dok Iran tvrdi da se to dogodilo u njegovom vazdušnom prostoru.

Lider SAD kaže da je uveo sankcije zbog serije “ratobornih poteza” koje je izveo Iran i za koje zvaničnici SAD kažu da uključuju napad minama na norveški i japanski brod koji su plovili Hormoškim moreuzom, nekoliko dana pre napada na američki dron.

Uredba ima za cilj da pogura Teheran nazad na razgovore jedan-na-jedan sa SAD po pitanjima svog nuklearnog programa, nakon što je Tramp prošle godine povukao SAD iz međunarodnog pakta iz 2015. kojim se ograničava iranski nuklearni program, a za uzvrat ublažavaju sankcije. Tramp je nazvao taj međunarodni sporazum, koji je ispregovarao njegov prethodnik Barak Obama, “katastrofom”.

“Voleli bismo da budemo u mogućnosti da ispregovaramo spoazum”, rekao je Tramp.

Ali, kako je naglasio, “Iran nikad neće moći da ima nuklearno oružje”, dodajući “oni sponzorišu terorizam, na do sada neviđen način”.

Dodao je: “Gledam unapred u dan kada će sankcije biti ukinute i kada će Iran biti mirotvorna nacija. Ljudi Irana su sjajni ljudi.”

Mnučin je rekao prethodno da su sankcije koje Tramp uveo nakon što se povukao iz međunarodnog sporazuma bile “veoma efikasne u blokiranju iranske ekonomije”.

Stiven Mnučin, sekretar za finansije SAD, obraća se medijima tokom samita ministara finansija i guvernera centralnih banaka G20 u Fukuoki, zapadni Japan, 8. juna 2019.
Stiven Mnučin, sekretar za finansije SAD, obraća se medijima tokom samita ministara finansija i guvernera centralnih banaka G20 u Fukuoki, zapadni Japan, 8. juna 2019.

On je rekao da su neke sankcije koje je Trampuveo u ponedeljak bile planirane i pre nego što je dron oboren, dok su neke uvedene zbog obaranja drona.

Sekretarijat za finansije, predvođen Mnučinom, rekao je da bi bilo koja strana finansijska institucija koja uđe u “značajnu finansijsku transakciju” sa Irancima koji su obuhvaćeni sankcijama, kogla da bude odsečena od finansijskih sporazuma sa SAD.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo opisao je nove sankcije kao “značajne”, dok je napuštao Vašington u nedelju i kretao na put u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate gde će nastaviti napore Trampove administracije na izgradnji koalicije koja će parirati Iranu. Pompeo se u ponedeljak sreo sa saudijskim kraljem Salmanom i princom Muhamedom bin Salmanom.

“Svet bi trebalo da zna”, nastavio je Pompeo, “da ćemo nastaviti da obzbeđujemo da se razume da sav napor koji smo pokrenuli ima za cilj da uskrati Iranu resurse da podstiče teror, da gradi sisteme nuklearnog oružja, da gradi svoj raketni program. Mi ćemo im uskratiti resurse koji su im potrebni, kako bi očuvali bezbednim američke interese i američke građane širom sveta”,

Iran negira da izrađuje nuklearno oružje i potpisao je sporazum 2015. sa Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom, Rusijom i Nemačkom i ograničio svoje nuklearne aktivnosti, a za uzvrat dobio olakšice na sankcije.

Izvor: Glas Amerike