Tri nagrade na jednom festivalu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Tri nagrade na jednom festivalu

Tri nagrade na jednom festivalu

 

Predsednik opštine Dragan Živanović primio je danas u skupštinskoj sali opštine članove Dramskog studija KUD “Oplenac”. Povod je zaista sjajan uspeh glumaca iz Topole postignut na 47. Festivalu dramskih amatera (FEDRAS) u Malom Crniću. Predstava “Priče Velikog rata” Dramskog studija, u produkciji Kulturnog centra Topola, donela je u grad podno Oplenca sijaset nagrada sa ovog prestižnog takmičenja dramskih amatera.

 

 

U konkurenciji deset predstava “Priče Velikog rata” osvojile su: – Treću nagradu za predstavu u celini; – Specijalnu nagradu Festivala za kolektivnu igru; – Nagrada za najbolju žensku epizodnu ulogu dodeljena je Biljani Tomasović.

Pored razgovora o nagradama i predstavi na prijemu je sagledavano i trenutno stanje Dramskog studija, potrebe, kao i dalji koraci. Najavljeno je i održavanje predstave “Priče Velikog rata” za građanstvo Topole. Predstava će se igrati 10. novembra u dvorani Kulturnog centra. Pored toga razgovor je vođen i u pravcu odigravanja predstave u drugim gradovima Srbije i Republike Srpske. Dok ovo pišemo saznajemo da je ugovoreno gostovanje krajem novembra u Jagodini.

Predsednik Živanović se na početku razgovora zahvalio glumcima koji su u najboljem svetlu prezentovali Topolu. Čestitajući im na uspehu naglasio je da u kulturnom pogledu postaju zaštitni znak svoga mesta. Poželeo je da u narednom periodu pripreme i odigraju “još novih i uspešnih predstava, na radost nas koji poštujemo i volimo pozorište”.

Biljana Tomasović se sa svoje strane zahvalila predsedniku opštine pre svega na osećaju za kulturna dešavanja u Topoli. O samim nagradama, ne želeći da izdvaja svoje ime, posebno je istakla Specijalnu nagradu za kolektivnu igru. Specijalna nagrada govori sama za sebe jer “to znači da nismo imali slabo mesto” u trupi – s pravom i razlogom tvrdi Biljana Tomasović.

Samo proglašenje pobednika ide ovakvim mišljenjima u prilog. Tri nagrade na jednom festivalu. To do sada ni jedna pozorišna družina nije donela u Topolu. To uspeh čini još izuzetnijim.

-Nikada do sada jedna predstava na jednom festivalu nije u Topolu donela tri nagrade. Osvajane su pojedinačne, ali u ovom broju nikada. To će sigurno ostati zabeleženo u analima kulture u Topoli – rekao je reditelj predstave Zoran Pavlićević, koji je, slobodno možemo reći, veliki deo života poklonio daskama koje život znače.

Pavlićević je rekao da je družina od dvanaest amatera uradila sve što je bilo u njihovim mogućnostima. Priznanja su dokaz da su to dobro uradili. Predstava “Priče Velikog rata” je rađena u spomen na naše pretke, u okviru godišnjice obeležavanja proboja Solunskog fronta i oslobođenja Srbije. Opšti stav na festivalu je povodom tematike drame bio da je upravo Topola ta koja na ovakav način i treba da obeleži takav jubilej. Treba istaći i da je ekipa glumaca u predstavi u velikoj meri podmlađena što je na festivalu takođe primećeno.

-Za dramski amaterizam ovo je izvanredan uspeh. Amaterizam nije ljubav, to je dijagnoza. Mi to radimo čisto, iz srca. Ovo ispred nas je dokaz da smo dobro svoje slobodno vreme i utrošili – zaključio je Zoran Pavlićević.

Pre nego što napišemo i koju reč o samom festivalu, navedimo i sturčni žiri koji je odlučivao o ovogodišnjim nagradama. Reč je o glumcima, profesionalcima koji poznaju i razumeju i izgovorenu reč i izraz i pokret i scenu: Lidija Vukićević, Slobodan Ćustić i Aleksandar Dunić.

FEDRAS (Festival dramskih amatera Srbije) je osnovan 1972. godine sa ciljem da pospeši i afirmiše pozorišnu umetnost. Počeo je nenametljivo da bi ubrzo okupio sva amaterska pozorišta i dramske sekcije pri kulturno-umetničkim društvima mnogih krajeva Republike Srbije. Danas je to manifestacija od značaja za čitavu Republiku. FEDRAS doživljava svake godine u oktobru svoj pravi procvat kada se Malo Crniće i meštani ovoga kraja okupljaju i uživaju u majstorijama amaterskih pozorišta. Organizatori FEDRAS-a su Centar za kulturu Malo Crniće sa svojim telima, opština Malo Crniće i Savez amatera Srbije.

Arhive