TV pretplata 220 dinara? – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » TV pretplata 220 dinara?

TV pretplata 220 dinara?

 

Taksa za javne servise Radio-televizija Srbije (RTS) i Radio televizija Vojvodine (RTV) od sledeće godine iznosiće najverovatnije 220 dinara, pišu Novosti.

Povećanje naknade sa 150 na 220 dinara predviđeno je predloženim izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koje su ušle u skupštinsku proceduru.

 

televizija daljinski upravljac

Ilustracija:freeimages.com

 

Ukoliko novi propis bude usvojen u predloženom obliku, građani će posle 1. januara dobiti za 70 dinara uvećane račune za električnu energiju, što je prvo poskupljenje TV takse od 31. decembra 2015. godine.

Izmene zakona predviđaju da se javni servisi RTS i RTV finansiraju iz takse, a delimično i iz državnog budžeta, zaključno sa 31. decembrom 2020. godine.

Prema računici finansista RTS, približno oko 46 odsto prihoda u kasi javnog servisa potiče iz pretplate, oko 28 odsto je iz budžeta, a 26 odsto su sopstveni prihodi, koji uglavnom dolaze od marketinških usluga.

Nezvanična procena je da će javni servisi – Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine – i ove godine iz republičkog budžeta dobiti četiri milijarde dinara.

Od toga bi RTS pripala 3,1 milijarda, a RTV 900 miliona dinara.

Ovaj iznos, uz ostale prihode, smatra se minimalnom svotom za izdržavanje javnog servisa i emitovanje kvalitetnog TV programa, navode Novosti.

Izvor: FoNet, Novosti

Arhive