U koliko sati tačno počinje „jeftina struja“? – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » U koliko sati tačno počinje „jeftina struja“?

U koliko sati tačno počinje „jeftina struja“?

 

Foto: rtvsunce.com

Evo kako da sa sigurnošću utvrdite u koliko sati kod vas tačno počinje i završava “jefina”, odnosno noćna tarifa naplate električne energije

Opšte je poznato da se svi trudimo da velike potrošače koristimo samo kada je povoljnija tarifa, odnosno kada „počne jeftina struja“. To se itekako isplati, jer tokom tih sati cena struje je četiri puta niža. Elektrodistribucija je ovaj vid prodaje električne energije uvela kako bi se potrošnja ujednačila tokom dana i noći, a time smanjilo opretećenje sistema. A kako ovaj prelazak sa „jeftine na skupu struju“ ne bi bio iznenadan, jeftina tarifa ne počinje i ne završava svuda u isto vreme.

Domaćinstva obično po nižoj tarifi pale kućne aparate poput veš mašine i mašine za sudove, ali sve češće i šporete.

Podsetimo, noćna, odnosno niža tarifa je čak četiri puta povoljnija od dnevne i svima traje osam sati, ali ne počinje u isto vreme. Kako se može pročitati i na zvaničnom sajtu EPS-a, ona traje od 22 časa do šest sati ujutru ili od 23 sata do sedam časova ujutru. U Beogradu od ponoći do osam ujutru.

Dakle, lampica se najpre pali u centralnoj Srbiji, gde niža tarifa počinje u 22 časa. Po povoljnijim cenama struja se u ovom delu naše zemlje koristi do šest časova ujutru. Sat kasnije jeftinije kilovate mogu da koriste Vojvođani, i to do sedam časova.

Niža tarifa u pojedinim delovima Srbije počinje u različito vreme da bi se, kako su ranije rekli u EPS-u, izbeglo preopterećenje elektrosistema.