U Kragujevcu besplatan prevoz za osobe s invaliditetom – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » U Kragujevcu besplatan prevoz za osobe s invaliditetom

U Kragujevcu besplatan prevoz za osobe s invaliditetom

 

Kragujevačka gradska Agencija za saobraćaj specijalizovanim kombi vozilom svakodnevno prevozi osobe koje koriste invalidska pomagala. Potrebno je samo da korisnici, dan ranije zakažu vožnju, a kombi prevoz će u određeno vreme biti na naznačenoj adresi.

Lekarka u penziji Milena Stojanović boluje od mišićne distrofije, zbog kolica već šest godina koristi usluge taxi kombija.

U Kragujevcu ima puno aktivnih i angažovanih mladih ljudi sa invaliditetom. Trenutni kapaciteti ne zadovoljavaju naše potrebe i ne možemo da ga koristimo svakodnevno, jer prioritet imaju deca, kaže Milena Stojanović.

Uslugu prevoza osoba sa invaliditetom grad realizuje u saradnji sa Gradskom agencijom za saobraćaj , a vozači kombija taj posao smatraju i svojom ljudskom obavezom.

Vozači pomažu putnicima da uđu u vozilo i da se vežu, kako bi što bezbednije stigli na odredište, naglašava Edis Duraković, pomoćnik diretora GAS-a

Ova usluga pruža se od 2008 godine. Kombi koji je tada nabavljen u međuvremenu je dotrajao , tako da je grad sa 40.000 evra finansirao kupovinu novog, savremenijeg vozila.

Grad Kragujevac je ovu uslugu uveo imajući u vidu da se osobe sa invaliditetom, često nalaze u društveno nejednakom položaju jer ne mogu da koriste javni gradski prevoz, a taxi im je skup, kaže Nikola Ribarić, Načelnik gradske uprave za socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

Usluge kombija koji je prilagođen korisnicima i ima hidrauličnu rampu, trenutno koristi 30 osoba sa invaliditetom.