U Narodnom muzeju predstavljanje monografije „Bukovička crkva“. – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » U Narodnom muzeju predstavljanje monografije „Bukovička crkva“.

U Narodnom muzeju predstavljanje monografije „Bukovička crkva“.

U okviru programa Sretenjskih svečanosti, u nedelju je u 19 časova u aranđelovačkom Narodnom muzeju  predstavljanje monografije „Bukovička crkva“.

Prvobitno polazište za nastanak monografije o Bukovičkoj crkvi bila je istorija i umetnost jednog spomenika – Bukovičke crkve Svetog Arhanđela Gavrila u Aranđelovcu. Tokom istraživanja nametala su se brojna pitanja koja je trebalo odgonetnuti. Kada je hram nastao, zbog čega je marginalizovan gotovo kroz čitav 19. vek, kakav su stav dinastije imale prema Bukovičkoj crkvi?

I zašto se u susednoj Vrbici sredinom 19. veka podiže reprezentativni hram kada u blizini već postoji crkva kao važno kultno mesto? Traganje za odgovorima na ova pitanja dovelo je do obimnog istarživanja i iznedrilo delo koje prevazilazi okvire monografskog uobličavanja jednog spomenika donoseći značajne podatke o kulturnoj istoriji ovog kraja.
Ikone iz Bukovičke crkve, koje smatramo poslednjim delom Živka Pavlovića, značajnog umetnika prve polovine 19. veka, poverio je Narodnom muzeju u Aranđelovcu Episkop Šumadijski Gospodin Jovan. Sredstva za konzervaciju i restauraciju ikona odobrilo je Ministarstvo kulture i informisanja.