U nedelju besplatni preventivni pregledi širom Srbije – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » U nedelju besplatni preventivni pregledi širom Srbije

U nedelju besplatni preventivni pregledi širom Srbije

 

Ministarstvo zdravlja i ove jeseni nastavlja akciju besplatnih preventivnih pregleda u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju.

U nedelju 23. septembra, od 9 do 16 časova, svi građani Srbije, uključujući i one koji iz bilo kog razloga nemaju zdravstveno osiguranje, moći će da u kliničko-bolničkim centrima i opštim bolnicama širom zemlje urade tumor markere jajnika i prostate, provere pritisak i krvnu sliku i urade EKG, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Do sada je pregledano više od 170.000 građana Srbije, odnosno oko 20.000 građana svake poslednje nedelje u mesecu, navodi Ministarstvo.

U saopštenju se ocenjuje kako su ti podaci „najbolji motiv“ da Ministarstvo „nastavi akciju preventivnih pregleda i edukaciju građana o značaju prevencije, pravovremene dijagnostike i terapije, kako bi kod što većeg broja pacijenata bolest bila otkrivena na vreme, a životi sačuvani“.

Svi preventivni pregledi koje Ministarstvo zdravlja bude organizovalo do kraja 2018. godine biće deo kampanje „Rak je izlečiv“ u saradnji sa RTS, navodi se u saopštenju.