U Novom Sadu napadnut radijski voditelj Daško Milinović – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » U Novom Sadu napadnut radijski voditelj Daško Milinović

U Novom Sadu napadnut radijski voditelj Daško Milinović

Radijski voditelj i novinar Daško Milinović, deo popularnog dvojca Daško i Mlađa, pretučen je u petak ujutro u Ulici vojvode Knićanina u Novom Sadu, prilikom odlaska na posao. NDNV smatra da je napad „posledica nedelovanja državnih organa, koji napade na novinare ne rešavaju ili odugovlače slučajeve i reakcije“.​

Tokom svoje emisije „Alarm sa Daškom i Mlađom“ koja se emituje kao podkast, Daško Mlanović je ispričao da se napad dogodio neposredno pre početka emisije, oko 6.45, u blizini Osnovne škole „Vasa Stajić“. Kako je objasnio, poprskan je suzavcem u oči, a dvojica mladića su ga napala šipkom.

„Napala su me dva ‘faša’ (dvojica fašista) – jadnici neki, dosta su jadni, dosta su neutrenirani – kad nose šipku i suzavac… Prvo me je ovaj jedan poprskao suzavcem – dosta loš kvalitet suzavca – ali šipka vam je dobra“, rekao je Milanović.

„Nije mi ništa, dvojica su me napala tu kod groblja. Juče sam ih ‘snimio’, znam i koji su… Ustvari ne znam koji su, ako je policija u pitanju“, rekao je Milanović i dodao: „Krvarim tu iz ruke“.

Njegov kolega Mladen Mlađa Urdarević predložio je da se emisija prekine i da Milanović ode u urgentni centar, no ovaj je to odbio.

Međutim, Urdarević je kasnije za novosadski 021 dodatno opisao situaciju:

„Daško je trenutno u Urgentnom centru, pretpostavljam da će oni da prijave slučaj policiji po službenoj dužnosti. Njega su prvo poprskali suzavcem, zatim su pokušali da ga udare šipkom u glavu, te je on štiteći lice postavio ruku koja je sada povređena i iz koje krvari. Ovo je način da se slobodnomisleći čovek spreči da kaže ono što misli. U pitanju je očigledan i organizovani napad na njega“, kaže Urdarević.

NDNV: Hitno rasvetliti slučaj

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je da se hitno rasvetli slučaj napada na Daška Milinovića i da se privedu pravdi počinioci tog opasnog fizičkog napada.

„Ovo je još jedan incident u veoma kratkom vremenskom periodu u kom su direktno napadnuti novinari. Varvarski napadi pokazuju koliko je danas ozbiljno ugrožena fizička sigurnost novinara i medijskih radnika u Srbiji, a o čemu smo zajedno sa ostalim novinarskim i medijskim udruženjima svakodnevno obaveštavali javnost“, saopštio je NDNV, prenosi FoNet.

NDNDV ističe je da je ovaj fizički napad „direktna posledica nedelovanja državnih organa, koji napade na novinare ne rešavaju ili odugovlače slučajeve i reakcije“.

Prema oceni NDNV, napad je i posledica „neprestane kampanje targetiranja neistomišljenjika i medija, koju svaki dan slušamo iz poslaničkih klupa i sa najviših državnih funkcija“.

Tim kampanjama i targetiranjem novinara kao neprijatelja Srbije, upozorio je NDNV, država je napravila atmosferu u kojoj je legitimno počiniti ovakav napad.

O napadu će NDNV obavestiti domaće i strane organizacije, a Milinoviću će ponuditi i pravnu pomoć.

Izvor: Glas Amerike