U okviru Francuskog filmskog karavana večeras film „Istočni front“ – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » U okviru Francuskog filmskog karavana večeras film „Istočni front“

U okviru Francuskog filmskog karavana večeras film „Istočni front“

 

U okviru Francuskog filmskog karavana, publika ima priliku da ove sedmice u gradskom bioskopu pogleda ciklus francuskih filmova koji se bave ratnom tematikom, povodom stogodišnjice od kraja Velikog rata. Večeras od 20 časova na repertoaru je projekcija dokumentarnog filma „Istočni front, zaboravljeni front 1915-1919“.

Francuski filmski karavan organizuje Centar za kulturu opštine Aranđelovac u saradnji sa Francuskim institutom. Umesto kupovine ulaznica, gledaoci će moći svojim prilogom da pomognu lečenje trogodišnjeg Nikole Pavlovića.

Večeras je na repertoaru film „Istočni front, zaboravljeni front 1915-1919“ (Un front oublié, le Front d’Orient 1915-1919)

Režija: Fransoa Boro
Od 1915. do 1919. godine, hiljade francuskih vojnika bore se na Balkanu. Nakon katastrofe na Dardanelima, ekspedicioni francusko-britanski korpus se iskrcava u Solunsku luku sa četvorostrukom nemogućom misijom: da pomognu srpskoj vojsci u povlačenju. Da se trajno nastane u neutralnu zemlju kako bi bilo izbegnuto njeno pripajanje neprijatelju. Da pomognu Rumuniji koja se pridružila silama Antante. Na kraju, da poraze Bugare. Teškoće su ogromne: problemi sa snabdevanjem, ekstremni klimatski uslovi, brojne bolesti, demotivisanost trupa…

 

Arhive