U školske klupe ove godine sešće 67.000 prvaka – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » U školske klupe ove godine sešće 67.000 prvaka

U školske klupe ove godine sešće 67.000 prvaka

 

Ove godine u školske klupe sešće oko 67.000 učenika prvog razreda. Roditeljima se savetuje da sa decom razgovaraju o školi, učitelju, školskim drugovima kako bi dete znalo da u porodici ima sigurnost i razumevanje, ali i da ima određene odgovornosti.

Polazak u školu đaka prvaka predstavlja veliku radost, ali i veliki stres za roditelje i za decu, a pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kaže da roditelji i deca ne treba da se plaše polaska u školu već da ga sa radošću dočekaju, jer to će za prvake biti nastavak igre, druženja i učenje kroz igru.

 

„Roditelji ne treba da se plaše već da ohrabre svoje prvake, da odu na đačke priredbe. Deca školu treba da vide kao svoj drugi dom“, kaže Nedeljković za Tanjug.

Roditelje najčešće muči da li će njihovo dete da se snađe u školi, da li je dovoljno spremno za školske obaveze, kako će nakon vaspitača u vrtiću prihvatiti učitelja…

Psiholog Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Vesna Tomić navodi da roditelji treba kod deteta da razviju pozitivan odnos prema školi i prosvetnim radnicima, da ga zainteresuju za sticanje znanja i sve što se dešava u školi.

„Detetu nikako ne treba pretiti školom i učiteljem, jer će se kod njega razviti strah i negativan stav prema školi što će imati brojne štetne posledice, odraziće se na uspeh u školi i odnos sa drugom decom“, kaže Tomićeva za Tanjug.

Ona roditeljima savetuje da sa decom razgovaraju o školi, učitelju, školskim drugovima kako bi dete znalo da u porodici ima sigurnost i razumevanje, ali i da ima određene odgovornosti.

„Roditelji treba da od prvog dana nauče dete da ima svakodnevne obaveze i da treba da kontinuirano uči i radi. Poželjno mu je obezbediti radni kutak „prostor za učenje kako bi lakše formiralo radne navike“, pojašnjava ona i dodaje da prvake ne treba opterećivati raznim dodatnim sekcijama kako bi im ostalo dovoljno vremena za igru.

Kako kaže, od samog početka roditelji treba da se dogovore sa decom u koje vreme će da uči i radi domaće zadatke.

„Posebnu pažnju roditelji treba da obrate na korišćenje savremenih tehnoloških pomagala – telefona, interneta, društvenih mreža. Ne treba se snebivati, već u poptunosti kontrolisati vreme i načine njihove upotrebe, u cilju očuvanja mentalnog zdravlja dece i sprečavanja brojnih problema usled njihove zloupotrebe“, zaključila je Vesna Tomić.

 

Izvor: Tanjug

Arhive