U Srbiji još 272 novozaraženih, četvoro preminulo – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » U Srbiji još 272 novozaraženih, četvoro preminulo

U Srbiji još 272 novozaraženih, četvoro preminulo

U Srbiji su potvrđena još 272 slučaja korona virusa od 8.626 testiranih uzoraka.

U poslednja 24 sata preminule su četiri osobe od koronavirusa, a ukupan broj preminulih od početka epidemije je 281.

Na respiratorima su trenutno 73 pacijenta, a broj aktivnih slučajeva korona virusa je 1.783.

U Srbiji je do danas u 15 sati registrovano ukupno 14.836 potvrđenih slučajeva COVID-19, a testirano je ukupno 409.866 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, objavljeno je na sajtu Covid19.rs.

Mere Vlade Srbije u sredinama gde je vanredna situacija

„U jedinicama lokalne samouprave u kojima je zbog epidemije korone proglašena vanredna situacija, zabranjeno je okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako se ne mogu sproveti mere zaštite, ugostiteljski objekti radiće od 7 do 20 časova, a neće biti svečanosti, sportskih i zabavnih manifestacija“, odlučila je danas Vlada Srbije.

Vlada Srbije je na sednici propisala posebne mere zaštite stanovništva od zarazne bolesti Kovid-19 u onim jedinicama lokalne samouprave u kojima je zbog epidemije proglašena vanredna situacija.

Kako bi se zaustavilo dalje širenje i prenošenje zaraze vlada je, između ostalog, odlučila da se u ovim lokalnim samoupravama zabrani okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, a neće biti moguće ni organizovanje svečanosti, kao ni sportskih i zabavnih manifestacija.

Ograničen je rad ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova.

Kada je reč o predškolskim i obrazovnim ustanovama, neophodna je puna primena svih preventivnih mera.

U obrazovnim ustanovama biće odložena okupljanja, a prijemni i drugi ispiti biće sprovedeni uz primenu svih mera lične zaštite – fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i rukavica.

Korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara za sada nije moguće, ali će uz sprovođenje mera zaštite (maske i rukavice) i dalje raditi kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri i teretane, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Vlada: Za CEPI 100.000 evra za vakciju za Kovid-19

Vlada Srbije na današnjoj sednici donela je odluku da Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju (CEPI) uplati 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, kao vodećem akteru na polju vakcinacije za bolest Kovid-19.

Vlada je odlučila da sa evropskim partnerima učestvuje u ovom projektu i pruži doprinos globalnim naporima u borbi protiv pandemije kroz finansijsku podršku Svetskoj zdravstvenoj organizaciji za jačanje odgovora zdravstvenih sistema na Kovid-19 i Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju, koji je osnovan posle epidemije ebole u zapadnoj Africi, kako bi se stvorila mogućnost za razvoj vakcina protiv novih bolesti, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug