Home » Srbija » “U Srbiji ostaje nulta tolerancija na GMO”

“U Srbiji ostaje nulta tolerancija na GMO”

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović je izjavio danas da je u Srbiji nulta tolerancija na proizvodnju i trgovinu genetski modifikovanim organizmima (GMO).

lidl, prodavnica, hrana, cene, cena, kupovina, supermarket,Foto: Mondo/Stefan Stojanović Ilustracija

Nedimović je u Skupštini Srbije kazao da postoji poseban zakon za GMO, tako da priče koje se vezuju za izmene i dopune Zakona o bezbednosti hrane koje su na dnevnom redu sednice apsolutno ne stoje.

“Molim vas kao Boga ne uznemiravajte javnost. Neka je na čast onome ko pokušava da naruši fitosanitarnu sigurnost ove zemlje. Nulta tolerancija je i na proizvodnju i trgovinu GMO “, istakao je Nedimović.

Nedimović je obrazlažući predložene zakone rekao je da je bezbednost hrane jedan od prioriteta ministarstva i Vlade Srbije i da sledi ozbiljna reforma u tom sektoru. Prema njegovim rečima, do aprila će Srbija dobiti akreditovanu državnu nacionalnu laboratoriju za kontrolu kvaliteta. Time se sistem referentnih laboratorija polako zaokružuje, što državu čini nezavisnom da može da sa aspekta fitosanitarne i veterinarske bezbednosti ima instituciju koja ima najsavremenije uređaje putem kojih može da utvrdi šta egzistira na prostoru Srbije i šta se pokušava da se uveze.

GMOFoto: Ilustracija: Mondo/Mario Milojević

Nedimović je rekao da je izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane utvrđena podela poslova Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja u pogledu vrsta hrane koju ko kontroliše, navodeći da pre svega misli na sanitarnu inspekciju.

“Mora se tačno znati ko šta kontroliše na tržištu”, rekao je Nedimović.

Poslanik Ivan Kostić (Dveri) kritikovao je danas predložene zakone iz oblasti poljoprivrede, koji su na dnevnom redu zasedanja Narodne skupštine, navodeći da oni predviđaju gašenje Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, te da kompletan nadzor bezbednosti hrane time prelazi u ruke stranaca.

Kostić je naveo da u članu 5. Zakona o bezbednosti hrane kompletan nadzor bezbednosti hrane prelazi u ruke stranaca.

Kritikovao je i to što se iz novog zakona brišu članovi koji se tiču genetski modifikovane hrane.

“Sve što se tiče problema sa genetski modifikovanom hranom izbacuje se u novom zakonu, više ne postoji. To znači da ova vlada na čelu sa SNS uskoro priprema izmene zakona o genetski modifikovanim organizmima i da će to u narednom periodu biti na dnevnom redu skupštine”, rekao je Kostić.

Glavni problem je, kaže, to što se razvlašćuje Direkcija za nacionalne referentne laboratorije.

“Direkcija koja je osnovana pre deset godina i na koju je ova vlast u proteklih sedam godina potrošila 10 miliona evra, zvanično se saopštava da svoj posao nije radila u skladu sa zakonom, da nije ispunila standarde zbog kojih je osnovana i da se razvlašćuje”, rekao je Kostić.

Izvor: MONDO Vesti