U Srbiji registrovano ukupno 528 slučajeva COVID-19 – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » U Srbiji registrovano ukupno 528 slučajeva COVID-19

U Srbiji registrovano ukupno 528 slučajeva COVID-19

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je u našoj zemlji do danas, do 15 časova, registrovano ukupno 528 slučajeva obolelih od COVID-19, a zabeležen je i još jedan smrtni ishod.

Kisić Tepavčević je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbije navela da je u poslednja 24 sata testirano ukupno 259 ljudi, od kojih je kod 71 osobe potvrđen koronavirus.

Ona je saopštila da je hospitalizovano 48 osoba, a da je ukupan broj smrtnih ishoda usled posledica zaraze koronavirusom osam, i precizirala da je do sada ukupno testirano 1.715 osoba.

Koronavirus je, kako je navela, zabeležen u 35 gradova Srbije, a najviše obolelih je u Beogradu – 219, u Valjevu 45, Ćupriji 41, Nišu 40, Kruševcu i Kragujevcu po 14 zaraženih i u Čačku 11.

Kisić Tepavčević je objasnila da su to podaci zaključno sa jučerašnjim danom po topografskoj distribuciji, ističući da se u ostalim gradovima beleži jednocifreni broj potvrđenih slučajeva.

Prema njenim rečima, do danas u 12 časova bilo je 45 obolelih na respiratoru, od čega 11 u Infektivnoj klinici KC Srbije, tri u KC Niš, pet u KC Vojvodine, pet u KC Kragujevac, devet u KBC „Dragiša Mišović“, jedna osoba na Klinici za pulmologiju KC Srbije i 11 u KC Niš – stara zgrada hirurgije.

Kisić Tepavčević je navela da je od poslednjeg obraćanja, juče u 15 časova, još jedna osoba preminula usled virusa korona u KC Vojvodine, tako da smrtnost u našoj zemlji za sada iznosi 1,52 odsto.

Reč je o pacijentu koji je rođen 1958. godine, a koji je bolovao od dijabetesa, objasnila je ona i istakla da u slučaju muškarca koji je preminuo u Šapcu, još nije potvrđen podatak o infekciji virusom korona.

Dosadašnji tok kretanja govori o tome da itekako imamo epidemiju pod kontrolom, ali se, na osnovu svih istraživanja krivulja drugih zemalja, u naredne dve nedelje može očekivati porast broja obolelih, upozorila je Kisić Tepavčević.

Ovo jesu ohrabrujući podaci, ali situacija se menja iz časa u čas i vrlo lako može da se otme kontroli, ponovila je ona i poručila građanima da je neophodno da preuzmemo punu odgovornost i da budemo primer da ne mora da dođe do takvih skokova kako stručna literatura pokazuje.

Epidemiolog Predrag Kon je podsetio na to da ulazimo u četvrtu nedelju, odnosno 22 dan epidemije, i ako se poredimo sa situacijom u Italiji u tom periodu, imamo oko 10 puta manji intenzitet aktivnosti virusa i prenošenja.

Sveukupno se nalazimo u situaciji kada su pred nama dve nedelje koje očekujemo da budu najteže do sada, upozorio je on i dodao da se u Beogradu vidi po uzrastu i starosti obolelih da su preduzete mere dale efekat u populaciji starijoj od 65 godina.

Kon je istovremeno potvrdio da je Beogradski sajam već spreman i pitanje je trenutka kada će biti omogućen prihvat pacijenata, uz napomenu da će se to znati danas, nakon 16.30 časova, kada počinje sastanak Kriznog štaba.