U Srbiji ukupno 31 osoba zaražena koronavirusom – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » U Srbiji ukupno 31 osoba zaražena koronavirusom

U Srbiji ukupno 31 osoba zaražena koronavirusom

U Srbiji je potvrđeno novih sedam slučajeva zaraze korona virusom, tako da je ukupan broj zaraženih porastao na 31, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Do danas u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 214 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slucaja.Na Klinici za infektivne bolesti KC Niš trenutno se leči četvoro pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih troje za sada ne pokazuje simptome, dok jedan ima umerene simptome i u stabilnom je stanju, navodi se u sapoštenju na sajtu te institucije.

Na intenzivnoj jedinici u Kliničkom centru Vojvodine, formiranoj za lečenje pacijenata od korona virusa, leče se tri pacijenta,od kojih je jedan u teškom stanju i nalazi se na mehaničkoj ventilaciji, izjavila je danas direktorka KC Vojvodine Edita Stokić.

Ona je naglasila da je četvrti pacijent otpušten na kućno lečenje pošto su testovi pokazali da je negativan na korona virus, a njegovo zdravstveno stanje se prati, prenose beogradski mediji.

Prvi pacijent je ujedno i prvi koji otkriven na teritoriji Srbije i on je hemodinamski stabilan. Njegovo stanje prati se 24 sata i on je u blagom pobiljšanju. Drugi pacijent nije, kako je preneto, u pogoršanju, ali je u teškom opštem stanju, na mehaničkoj ventilaciji i njegovo stanje prati se 24 sata. Juče je evindetirano prisustvo još jednog pacijenta, koji je hospitalizovan na klinici za intenzivne bolesti„, objasnila je Stokić.

Na pitanje da prokomentariše lažne informacije u medijima, poput toga da je pacijent iz Kikinde u KC Vojvodine preminuo, ona je rekla da je KC Vojvodine opterećen takvim informacijama i da to otežava njihov rad, naglasivši da je pacijent u teškom opštem stanju.

Ističem potrebu za najvišim nivoom socijalne odgovornosti, kako prema zdravstvenim radnicima, posebno pacijentima i članovima njihovim porodicama. Širenje lažnih informacija nama otežava posao, mi treba da se bavimo strukom i lečimo pacijente„, rekla je Stokić.

Poslednje mere zbog koronavirusa

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević naložio je danas svim ustanovama za smeštaj u sistemu socijalne zaštite, u koje spadaju i domovi za stare i gerontološki centri, striktnu zabranu poseta, kao jednu od mera zaštite protiv širenja korona virusa.

Najstariji građani, prema rečima struke, spadaju u kategoriju rizičnih i najosetljivijih, kada je u pitanju korona virus. Zabrana poseta predstavlja preventivu kojom možemo da ih zaštitimo i zato molim stanovništvo, porodice i prijatelje naših korisnika, da imaju razumevanja, a sve sa ciljem da zaštitimo naše najstarije korisnike”, naveo je Ðorđević u saopštenju dostavljenom medijima.

Ulice Beograda su osetno prazniije zbog koronavirusa, Foto: VOA
Ulice Beograda su osetno prazniije zbog koronavirusa, Foto: VOA

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da je u toku testiranje sistema za nastavu od kuće, ukoliko u jednom trenutku struka bude rekla da škole treba da se zatvore zbog novog korona virusa.

Ona je rekla da je imala sastanak sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem i njegovim timom, na kojem je bilo reči o tome da se krene u testiranje sistema učenja na daljinu i otklone eventualne smetnje.

Mi od 2017. godine radimo na uvođenju digitalnih nastavnih sadržaja, digitalnih udžbenika i učionica u sve škole u Srbiji. Krenućemo u testiranje da vidimo kako sistem funkcioniše i da otklonimo sve eventualne smetnje„, rekla je Brnabić.

Izvor: Glas Amerike