U Šumadiji 15 agrometeoroloških stanica – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » U Šumadiji 15 agrometeoroloških stanica

U Šumadiji 15 agrometeoroloških stanica

 

Poljoprivredna savetodavna stručna služba Kragujevac obezbedila je 15 agrometeoroloških stanica za 7 opština Šumadijskog okruga. Podaci, dobijeni sa stanica, doprineće povećanju proizvodnje i smanjunju upotrebe pesticida.

Duško Vučićević iz Kusovca na oko dvadeset hektara, žitarice i voće uzgaja na tradicionalan način, kao što su radili njegovi preci. Kako kaže, mnogo toga radi napamet. Postavljanjem agrometerolške stanice, više nije prepušten sam sebi u donošenju odluka o zaštiti useva.

„Imamo znači automatski neke preporuke, svih tih nekih naših proizvoda , da li od voća, da li od kultura kojima se bavimo“, kaže Duško Vučićević iz selo Kusovac kod Knića.

Agrometeorološke stanice prikupljaju podatke o temperaturi i vlažnosti vazduha i zemljišta, brzini vetra, riziku od grada, o najavi sušnog perioda i informacije šalju Poljoprivrednoj stanici u Kragujevcu. Posle obrade, domaćini umreženi u sistem, sms porukom dobijaju izveštaje sa terena.

„Biće postavljene i feromonske klopke. One imaju zadatak da beleže brojnost štetnih insekata, tako da će naši poljoprivrednici moći da dobiju preporuke za štetne insekte i njihovo suzbijanje“, objašnjava Nebojša Arsenijević, inženjer agronomije.

Ciljano tretiranje useva i biljaka, izbor pesticida i njihovo pravovremeno korišćenje, presudni su u poljoprivrednoj proizvodnji, ocenjuju stručnjaci.

„Na taj način se postiže zdravstvena bezbednost tih naših proizvoda, time naš region biva konkurentan u odnosu na inostrano tržište. To je jedan mehanizam kojim se i mi kao potrošači štitimo i znamo da smo pojeli proizvod koji je potpuno zdravstveno bezbedan“, kaže Suzana Nešković, direktorka PSSS Kragujevac.Samo u opštini Knić ima oko 4.000 poljoprivrednika, a u Šumadiji osam puta vše. To je oko 18.000 hektara obradivih površina, 120.000 hektara je oranica, a 60.000 hektara su voćnjaci,vinogradi, livade i pašnjaci.

Šumadija je sada region sa najvećim brojem aktivnih agrometeorolških stanica u Srbiji. Osim ekoloških i zdravstvenih, podaci koje poljoprivrednici dobijajau od njih ima značajan ekonomski efekat, jer smanjuje troškove proizvodnje.

Izvor: RTS

Arhive