Ubuduće kod lekara samo sa ličnom kartom – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Ubuduće kod lekara samo sa ličnom kartom

Ubuduće kod lekara samo sa ličnom kartom

 

Od papirnih dokumenata smo se odavno oprostili, a uskoro bismo to mogli da učinimo i sa mnogim plastificiranim! Prva preporuka je već stigla i, ako to prođe, najpre ćemo se osloboditi zdravstvenih knjižica. Kod lekara bismo, u tom slučaju, išli samo sa ličnom kartom, na kojoj bi bili svi zdravstveni podaci, objašnjavaju u Nacionalnoj alijansi za ekonomski razvoj, koja je i uputila ovu preporuku.

To je samo jedan od 100 predloga NALED za smanjenje birokratije i unapređenje efikasnosti države, predstavljenih u najnovijem 10. izdanju sive knjige.

Ivan Radak iz NALED kaže da bi to uštedelo i vreme i novac potrebne za vađenje zdravstvene knjižice.

Lične karte imaju čip na kojem mogu da se skladište podaci koji već postoje i na zdravstvenim knjižicama. Zašto to sve ne bismo umrežili i koristili jednu karticu umesto gomile različitih kartica o kojima treba voditi računa.

– Osim toga, bezbednost je velika prednost jer ne mora svaka od tih institucija za koju imamo karticu posebno da brine o bezbednosti, već se o tome brine na jednom centralizovanom mestu – navodi Radak neke od prednosti njihovog predloga.

NALED je predložio i da se uvede registar odštetnih zahteva jer je primećeno da su neki iste povrede naplaćivali više puta u različitim opštinama.

– Utvrđeno je da je to uhodan sistem advokata i žrtava koji ozbiljno oštećuje budžete lokalnih samouprava jer one idu na nagodbu kako se ne bi stvarali dodatni troškovi suđenja i to tako prolazi. Na osnovu ovog registra bi se moglo videti koja se imena često pojavljuju sa odštetnim zahtevom – objašnjava Radak.

Kako ističe, najdalje u tom pogledu otišla je Estonija. Njihov elektronski identifikacioni dokument je multikartica koja objedinjuje različita dokumenta.

– To se kod njih zove e-ID i njima je to lična karta, vozačka dozvola, zdravstvena knjižica, služi im za logovanje za račun u banci, za glasanje, koje mogu obaviti elektronski, pregledanje svog medicinskog kartona, naručivanje elektronskih recepata za lekove… Bilo bi lepo da u budućnosti dostignemo taj nivo, a zdravstvene knjižice su početak – kaže Radak.

REŠENE PREPORUKE

– ukinuta naplata duplih taksi u katastru
– ukinuta overa zdravstvenih knjižica
– pojednostavljena procedura za ostvarivanje prava na porodiljsku naknadu
– ukinuta upotreba pečata u platnim uslugama u bankama
– regulisano postupanje inspekcija tokom terenskih kontrola
– usvojen pravilnik o uslovima za promet lekovima

Mihailo Jovanović, direktor vladine kancelarije za IT i e-Upravu, kaže da je ovo dobra ideja koju bi trebalo razmotriti.

– To je interesantna zamisao. Inače, koncept digitalizacije, kako su to Vlada i premijerka Ana Brnabić postavili, zapravo je optimizacija, da ne pravimo sisteme koji međusobno ne mogu da komuniciraju. Bilo bi dobro da se u budućnosti, kada se stvore zakonski uslovi, sve to optimizuje. I zašto da se ograničimo na zdravstvenu knjižicu, zašto da nemamo i ličnu kartu i knjižicu i saobraćajnu u jednom – kaže Jovanović.

Od 100 preporuka NALED ministarstva su prošle godine realizovala svega devet, od kojih su tri delimično rešene.

Izvor: Telegraf.rs/ Republika